Wandelen na een keizersnede 🚶🏻‍♀️

Als je met een keizersnede bent bevallen, is het belangrijk dat je ervan bewust bent dat dit herstel een iets andere aanpak vergt dan een vaginale bevalling: je hebt een buikoperatie ondergaan. Tijdens de keizersnede wordt door verschillende lagen heengegaan om bij je kindje te komen en deze wond zal de komende weken weer genezen. Je litteken zal ongeveer een jaar nodig hebben om tot z'n maximale treksterkte te komen.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen die een keizersnede heeft ondergaan, was dit niet gepland. Zij hebben dus een deel van de bevalling doorlopen en wellicht ook geperst... Maar überhaupt stond in de zwangerschap toenemend druk op jouw bekkenbodem en dit heeft jouw bekkenbodem zwakker gemaakt.

Oké, heb ik je weer even genoeg bewust gemaakt wat er gebeurd is met jouw lichaam? 😇

GROTE tip: vergelijk jouw herstel niet met andere moeders die ook een keizersnede hebben gehad.
Door heel veel redenen, verloopt het herstel voor elke moeder anders. Echt. Zelfs van moeders die 3 keer een keizersnede hebben gehad, verliep niet 1 keer hetzelfde!

In de praktijk hoor ik verhalen van:
👩🏼‍🦰"Ik kon pas na 4 weken mijn eerste wandeling buiten maken omdat het eerder echt niet ging."
Tot:
👩🏼‍🦰"Ooh, ik liep na 2 weken al weer 30 minuten buiten hoor!"

De kraamweek

Tijdens de kraamweek ben je vooral aan het bijkomen van de operatie en zorg je voor je kindje. Samen met gebroken nachten kan dit al zó veel van je vragen! Dus deze week neem je echt helemaal rust en ben je vooral 'actief' in huis. 

In deze blog lees je alles over: 📚 BLOG: Handige tips voor de eerste 6 weken na een keizersnede >>>

Na een paar dagen binnen te zijn geweest is het echt héél lekker om even je bubble te verlaten en de tuin in te lopen. Of buiten even op een stoel de frisse buitenlucht in ademen, de wind op je gezicht te voelen. Hier knap je meteen van op, hoe koud of bewolkt het buiten ook is, beloofd!

In deze periode kun je wél elke dag in je bed heel bewust rustig diep naar je buik gaan ademen, dit is ook beweging 😊

Wandelen opbouwen na een keizersnede

Het is belangrijk om deze periode regelmatig in beweging te zijn, terwijl je tussendoor ook nog geregeld gaat liggen. Dit activeert je lichaam weer een beetje en voorkomt dat je onnodig spiermassa verliest. Maar denk ook dat dit goed is voor doorbloeding; je vermindert het risico op trombose zo. En het voorkomt dat je onnodig stijf wordt. Maar ook voor het herstel van je wond en litteken is beweging goed.

Ik geef je nu wat richtlijnen voor het opbouwen van het wandelen. Deze zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen ze zijn o.a. gebaseerd op de fase van herstel van je wond en litteken. Je huidlitteken is 2-3 weken na de keizersnede pas weer op 20% van de oorspronkelijke treksterkte. Deze is goed gehecht, deze zal echt niet zomaar open knappen. Maar denk er ook aan je huidlitteken niet het enige litteken is, de wond loopt door tot in je baarmoeder..!

Bouw je wandelroutine zorgvuldig op na een keizersnede 🍀

Met Het Keizersnede Herstelprogramma van Bevallen&Door schep je alle voorwaardes voor goed herstel, zodat je je weer fit voelt en je jouw eigen sport straks weer veilig kan oppakken!  Bekijk het programma hier >>>


Wandelen een week na de keizersnede

Het is goed om na ongeveer 1 of 2 weken rust, buiten je eerste kleine wandeling weer te gaan maken 😃 Het wandelen bouw je in deze periode héél rustig op; je eerste wandeling zal heel kort zijn. Maar even buiten zijn doet een mens goed. En niet onbelangrijk; je kunt je baby gaan showen 😉

🚶🏻‍♀️ Na een week kun je eens proberen of je 5 minuten buiten kunt wandelen. 
Geen energie, voelt het nog niet goed, trekt je wond niet te erg, duizelig of...? Dan wacht je gewoon nog een week voordat je het gaat proberen.

❌ Ga in het begin niet alleen en niet te ver, draag geen strakke spijkerbroek en til en duw niet zelf de kinderwagen en draag je kindje nog niet in een draagdoek. Voor sommige moeders valt de pijn met het wandelen erg tegen. Luister goed naar je lichaam. Probeer dus zoveel mogelijk zelf 'los' kunt lopen, zo activeer je je lichaam beter dan wanneer je krom de wandelwagen duwt...

Voelt dit goed? Geen nareactie op je wond? Probeer dit dan om de dag te doen, en als dit ook goed gaat, kun je lekker elke dag even een stukje wandelen.

Wandelen vanaf 2 weken na de keizersnede

🚶🏻‍♀️ Bouw het wandelen de komende weken op naar maximaal 2x 15 minuten per dag.

❌ Veelvoorkomende 'onhandigheid' tijdens het opbouwen van het wandelen: de moeders willen een grote ronde gaan lopen omdat het gisteren ook zo lekker ging. En op het moment dat het verst van huis af zijn begint de wond wat te trekken en de pijn toch wel wat vervelend toe te nemen... Maar jah, dan moet je dat hele stuk ook nog weer naar huis...

Beter vergroot je de afstand door 'lusjes' te lopen vanaf je huis. Zo loop je een klein rondje van 5 minuten vanaf je huis, en weer richting huis. En steeds kun je na elk lusje bepalen of je nóg een lusje loopt.

✅ Als je graag je kindje in een draagdoek/zak draag kun je dit proberen. Maar het is echt goed voelen of het gaat met je wond en of je je kindje hier zelf veilig in en uit kan tillen.

🔸 Wandelen is goed voor je herstel. Maar alléén wandelen is geen volwaardig herstel na een keizersnede. De speciale KRAAMTIJD-module van Het Keizersnede Herstelprogramma omvat ademhalingsoefeningen en veilige oefeningen voor je buikspieren, bilspieren en bekkenbodem, die essentieel zijn om je wandelroutine effectief op te bouwen. Bovendien biedt het programma exclusieve toegang tot een instructievideo voor littekenmassage, waarmee je de kans op een strak en verkleefd litteken aanzienlijk kunt verminderen en bijbehorende klachten voorkomt. Begin vandaag nog met het verbeteren van je herstel! Start nu >>>>


Wandelen vanaf 6 weken na de keizersnede

🚶🏻‍♀️Vanaf 6 weken kun je wat verder dan 30 minuten gaan wandelen.

✅ Ook nu rustig opbouwen. Verdeel de wandeling in stukjes, door even op een bankje te rusten, of bij iemand op bezoek te gaan :-)

Bouw het wandelen niet verder op wanneer

❗️Als je het niet volhoudt, dit kan allerlei redenen hebben; duizeligheid, vermoeidheid, een drukkend gevoel op je wond, pijn... Wees gerust, het wandelen bouw je echt wel weer op, doe het rustig aan!

❗️Wanneer je tijdens of na het wandelen pijn krijgt in je bekken of lage rug.

❗️Wanneer je tijdens of na het wandelen pijn of een zwaar gevoel krijgt in je bekkenbodem/vagina.

Let op: ook als je de pijn erg vindt meevallen, bouw je het wandelen rustig op! Denk eraan dat je herstel van een grote buikoperatie en dat de wond van binnen helemaal doorloopt tot in je baarmoeder.

Houding tijdens het wandelen

Veel moeders lopen graag zelf achter de wandelwagen, maar besef dat je dan een deel van je ‘wandel-beweging’ mis. Je zwaait zo namelijk niet meer met je armen, en je romp draait ook niet zoals deze zou draaien wanneer je ‘los’ loopt. Dus loop waar kan, niet zelf achter de wandelwagen, maar lekker 'los'.

Erg ingezakt lopen verhoogt je buikdruk, waardoor je meer druk zet op je bekkenbodem.

Je kindje in een draagzak zorgt ook voor een vrije wandelbeweging.

Hoe dan wel?

  • Loop mooi rechtop. Hierbij houd je je buik een héél klein beetje bij je; dit activeert je dwarse buikspier.
  • Laat je armen naast je lijf lekker meebewegen.
  • Je romp draait een beetje mee.
  • Probeer een normale paslengte te maken.
  • Adem door!