De core, middenrif, bekkenbodem, dwarse buikspieren en diepe lage rugspiertjes-2

De core

De core is een spierkorset dat bestaat uit verschillende spieren, het is letterlijk de kern van je lichaam.

Je core bestaat uit de volgende spieren:

  • de bekkenbodem
  • dwarse buikspieren
  • diepe rugspiertjes rondom je wervelkolom 
  • je middenrif (je ademhalingsspier)

Deze zijn ALLEMAAL van belang. Je kunt je core voorstellen als een flexibele cilinder, een drukvat. Aan de bovenkant is deze afgesloten door het middenrif. De dwarse buikspieren zijn de voorkant en zijkanten, de diepe lage rugspiertjes de achterkant. En de bekkenbodem sluit de cilinder aan de onderkant af.

De core - buikspieren - rugspieren - bekkenbodem - middenrifAl deze spieren werken normaalgesproken perfect samen. Wanneer ze dat doen is de druk in je romp (in de cilinder) optimaal verdeeld en dat is belangrijk, want alleen dan:

  • is je wervelkolom goed beschermd en gestabiliseerd
  • kun je gemakkelijk bewegen en kracht leveren 
  • zijn je organen het beste beschermd tegen overmatige druk en wordt bijvoorbeeld je bekkenbodem niet overbelast

Spieren van je core: de diepe rugspiertjes

De rug bestaat uit vele op elkaar gestapelde wervels die boven op het heiligbeen van je bekken staan. Dicht bij de wervels bevinden zich de diepe rugspiertjes, hier aangeduid met 'groene lijnen'. Deze spieren zijn cruciaal voor de stabiliteit van de wervelkolom. Zonder deze diepe spieren zou de wervelkolom, vergelijkbaar met een mast van een schip, niet stabiel kunnen staan. Over deze diepe spieren liggen grotere oppervlakkige spieren, aangeduid met 'rode lijnen', die verantwoordelijk zijn voor het bewegen van de wervelkolom.

Herstel na bevallingDeze diepe rugspiertjes zijn de achterkant van de cilinder van je core.

Herstel na bevalling

Zonder goede stabiliserende spiertjes kun je nooit optimaal kracht leveren.

Spieren van je core: de dwarse buikspieren

Deze dwarse buikspieren zijn de voor- en zijkant van de cilinder.

Herstel na bevalling
Ook je buikspieren hebben deze oppervlakkige en diepe laag; de dwarse buikspieren vormen de diepste buiksperen. Ze lopen als een soort korset dwars om je romp (vandaar ook de 'dwarse buikspier'), vanaf de onderkant ribben tot op je bekkenrand en schaambot. Als je leest over de dwarse buikspier, wordt deze vaak in het Latijns benoemd; de m. Transversus Abdominis.

Het onderste gedeelte van de dwarse buikspieren (het ‘bikini-gedeelte’) zorgen voor stabiliteit van je bekkengewrichten en je romp. Tijdens aanspanning ‘klikken’ de 2 bekkenhelften (de SI-gewrichten) als het ware in elkaar.
Voor het verstevigen van je core is óók het middelste en bovenste gedeelte van de dwarse buikspier van belang.


De dwarse buikspier speelt een sleutelrol in het herstel van je diastase! 


Overige buikspieren

Over deze diepe dwarse buikspieren (onderdeel van de core) lopen de binnenste schuine en buitenste schuine buikspieren (geen onderdeel van de core). En dáár overheen weer de rechte buikspieren, beter bekend als de ‘sixpack’. Deze zorgen net als de oppervlakkige rugspieren ook voor beweging van je romp, en zijn officieel geen onderdeel van je core.

Herstel na bevalling

Spieren van je core: het middenrif

Je ademhaling gaat de hele dag gelukkig automatisch. Hierdoor krijg je zuurstof in je longen, en via bloedtransport door de longaderen komt het zuurstof in je organen en spieren terecht. En voor een optimaal herstel, heb jij een optimale zuurstofvoorziening nodig! Je longen knijpen overigens niet zélf actief samen tijdens de ademhaling. Dit gebeurt passief, doordat je ademhalingsspieren rondom je longen aan- en ontspannen. Hierdoor komt er verse lucht in je longen en kan zuurstof worden opgenomen in je bloed.

Het middenrif is je belangrijkste ademhalingsspier. 

Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die langs de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom loopt. Het is het tussenschot tussen de borst- en de buikholte. Bij de inademing vlakt je middenrif af naar beneden (richting je buikholte) en deze veert passief weer omhoog voor de uitademing.

Je middenrif is de ‘bovenkant’ van de cilinder, van je core.

Herstel na zwangerschap

Om de onderlinge connectie tussen alle delen van je core nog wat duidelijker te maken: het bovenste gedeelte van je dwarse buikspieren hecht vast aan een gedeelte van je middenrif. Ze kunnen dus niet eens zonder elkaar bewegen!

➡️ Alle spieren van je core werken werken nauw samen om de stabiliteit en stevigheid van je romp te waarborgen. Deze samenwerking is essentieel voor het behouden van een optimale drukverdeling binnen de core. Een goed verdeelde druk zorgt ervoor dat er geen overmatige belasting op de wervelkolom en het bekkengebied plaatsvindt. Denk hierbij aan het voorkomen van klachten zoals een hernia of verzakking van een orgaan.

Spieren van je core: de bekkenbodem

Je bekkenbodem bestaat uit bindweefsel en sterke spieren en bevindt zich onder in je bekken. Het ziet eruit als een soort hangmatje en zit tussen je schaambot aan de voorkant, je zitbeenknobbels aan de zijkant en je stuitje aan de achterkant. Er zitten 3 openingen in je bekkenbodem: voor de plasbuis, vagina en endeldarm. De bekkenbodem sluit de onderkant van de cilinder af.

Herstel na bevalling

Klachten als je core niet optimaal functioneert

Wanneer je core niet optimaal functioneert kun je klachten krijgen als: 

  • lage rug- en bekkenpijn
  • urine-incontinentie
  • het kan in je rug schieten
  • verzakkingsklachten
  • een diastase (het (blijven) wijken van je rechte buikspieren)

Bovenstaande klachten hebben mede te maken met het niet goed verdelen van de druk in je core.

Herstel van je core na de zwangerschap

Herstel van de core is een cruciaal focuspunt in Het volledige Herstelprogramma van Bevallen&Door, speciaal ontworpen om na de zwangerschap weer kracht en stabiliteit op te bouwen. Want wat moet jij weer sterk zijn als je die zware Maxi-Cosi en je kindje steeds moet tillen! 😅

Hier vind je alle bronnen die gebruikt zijn.

Afbeelding anatomie-afbeeldingen van Learn Muscles.

Reactie plaatsen