Diastase na de bevalling

Een diastase

Wat is een diastase? Wanneer de afstand tussen de twee rechte buikspieren wijder is dan normaal wordt dit een diastase genoemd. Lees hier alles over een diastase.


Wat is een diastase?

Je hebt de term diastase in de wereld van zwangerschap en jonge moeders vast weleens voorbij horen komen. Wanneer de afstand tussen de twee rechte buikspieren wijder is dan 'normaal', wordt dit een diastase genoemd.

Je rechte buikspieren, ook wel bekend als de 'six-pack', zijn in het midden met elkaar verbonden door een bindweefsel-peesplaat genaamd de linea alba. De linea alba loopt vanaf je borstbeen helemaal naar beneden tot je schaambeen, zoals te zien is op de afbeelding hieronder.

herstel van diastase

Normaal gesproken is de linea alba ongeveer 7-20 mm breed. Als de afstand tussen de 2 rechte buikspieren groter is, wordt dit een diastase genoemd; de linea alba is dan overrekt.

Een diastase kan voorkomen over de gehele lengte van de linea alba, of slechts gedeeltelijk. Dit betekent dat je op bepaalde punten in je linea alba kunt voelen dat er meer ruimte tussen de buikspieren te voelen is, terwijl andere op andere delen je linea alba niet verwijd of week voelt.

Herstel van diastase na bevalling

Hoe weet je of je een diastase hebt?

Hoe de meeste jonge moeders merken dat ze een diastase hebben: tijdens het aanspannen van je rechte buikspieren zie je een tuutje op het midden van je buik! En wanneer je met je vingers in de linea alba voelt, voelt dit vaak week. Kan best even naar zijn om hieraan te voelen...!

Wat je letterlijk ziet en voelt gebeuren is dat jouw buikinhoud in de nog weke ruimte tussen jouw rechte buikspieren wat naar buiten puilt. Dit is een beetje lelijk omschreven zo, maar dat is wat er gebeurt.

Belangrijk om te onthouden: bij een diastase is er dus meer ruimte en ook meer diepte te voelen tussen je rechte buikspieren


"Bindweefsel is weefsel wat ín en als een soort vlies óm alle spieren (maar ook organen, botten, zenuwen en gewrichten) in je lichaam zit. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat je spieren veerkrachtig en sterk zijn. Ook zorgt dit bindweefsel voor krachtoverdracht."


Hoe ontstaat een diastase?

Hormonaal

 • Door de hormonale veranderingen in de zwangerschap verweekt deze verbinding. Je kunt dit een beetje voorstellen alsof je een stuk kauwgom oprekt; de kauwgom zit nog wel aan elkaar, maar is uitgerekt en een dunne sliert geworden.
 • Door de toename van het hormoon relaxine worden onder andere de buikspieren slapper, waardoor de spanning in de spieren verlaagd is.

Herstel diastase na bevalling

Toename mechanische belasting

 • Door de groei van je baby, de placenta en de baarmoeder ontstaat er ook rek op je (rechte) buikspieren, vooral na de 6e maand. Het tuutje of de punt op je buik heb je waarschijnlijk de laatste weken van de zwangerschap wel gezien wanneer je van de bank omhoog wilde komen; dit is een diastase. Dit zie je meestal vooral boven de navel.
 • Echter, de groei van je baarmoeder met inhoud duwt ook je middenrif


Het is belangrijk om wat meer te weten over hoe het zit met de ademhaling en de buikdruk. Dit heeft namelijk alles te maken met het herstel van een diastase, een verzakking en urineverlies na de bevalling   🌬️.. een beetje omhoog. Dit merk jij aan kortademigheid tijdens de zwangerschap 😅 Maar door die druk verandert ook de hoek van je ribbenboog; deze wordt tijdens de zwangerschap wijder. En misschien kun je je voorstellen dat wanneer dit na de bevalling niet weer terugkomt in de ‘normale hoek’ van 90° deze ribben je rechte buikspieren, en dus je linea alba een beetje naar buiten blijven trekken. En dit kan van invloed zijn op het ontstaan en dus ook blíj́ven bestaan van een diastase een tijdje na je bevalling!


Herstel diastase na bevalling

Overige oorzaken

 • Wist je dat niet alleen zwangerschap een diastase kan veroorzaken? Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bijvoorbeeld zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij een longaandoening), kunnen leiden tot een diastase.Vanuit de romp wordt dan de druk in de buik vooral op de buikwand en bekkenbodem naar buiten geduwd.
 • Tot slot bestaan er uiteraard ook gewoon verschillen tussen mensen in anatomie en wordt de één eenvoudigweg met meer ruimte tussen de buikspieren geboren dan de ander.

🤰 Wees gerust, een diastase is een heel natuurlijk verschijnsel; je kindje moet kunnen groeien! 100% van de zwangere vrouwen heeft bij 35 weken zwangerschap een diastase.

⚠️ Maar... 45% van de vrouwen heeft dit 6 maanden na de bevalling nog en na 1 jaar nog steeds 30%!


Het is nog niet geheel duidelijk welke vrouwen groter risico lopen op het krijgen van een diastase. Dus bijvoorbeeld een hele grote buik tijdens de zwangerschap, een hoog BMI, een keizersnede of zelfs hypermobiel zijn, betekenen niet automatisch dat je lang last blijft houden van een diastase...

Het enige wat bekend is, is dat vrouwen die tijdens de zwangerschap zwaar tillen (en ik voeg hier graag aan toe: met een verkeerde techniek) een grotere kans hebben om een diastase te ontwikkelen. Maar denk hierbij ook aan het blijven doen van heftige krachttraining met een inadequate techniek.

✅ Wat we wél weten is dat juiste training het herstel van een diastase kan ondersteunen!


🎯 Wil jij na je bevalling op een veilige en verantwoorde manier herstellen? Goed idee, want jouw lichaam heeft na de bevalling tijdelijk iets specifiekere training nodig dan "gewoon-weer-rustig-in-de-sportschool-gaan-beginnen".... Check dan het herstelprogramma van Bevallen&Door - zo doe jij over een tijdje weer de dingen die jij het liefste doet! 😃


Lees deze blog meer over wat een diastase is en hoe deze eruit ziet: “Ik voel een gat tussen mijn buikspieren!” Drieluik over de diastase - Deel 1️⃣

Lees in deze blog meer over hoe je zelf kunt checken of je een diastase hebt:  "Heb ik een diastase?" Check of je dit zelf hebt 🎥 Drieluik over de diastase - Deel 2️⃣

Lees in deze blog meer over wat jij aan jouw diastase kan doen: "Wat kan ik zelf doen aan mijn diastase?" Drieluik over de diastase - Deel 3️⃣


Laatste update 24-7-2023

Bronnen

 • De informatie over een diastase komt o.a. uit het onderzoek en het boek van Dianne Lee.
 • LA Werner, Diastasis Recti Abdominis-diagnosis, Risk Factors, Effect on Musculoskeletal Function, Framework for Treatment and Implications for the Pelvic Floor, Current Women’s Health Reviews, 2019, 15, 86-101
 • S. Dufour et al, Establishing Expert-Based Recommendations for the Conservative Management of Pregnancy-Related Diastasis Rectus Abdominis: A Delphi Consensus Study, Section on Women’s Health, American Physical Therapy Association, 2019
 • Fuentes Aparicio L, Rejano-Campo M, Donnelly GM, Vicente-Campos V. Self-reported symptoms in women with diastasis rectus abdominis: A systematic review. J Gynecol Obstet Hum Reprod. 2021 Sep;50(7):101995. doi: 10.1016/j.jogoh.2020.101995. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33227494.
 • Sperstad JB, Tennfjord MK, Hilde G, Ellström-Engh M, Bø K. Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. Br J Sports Med. 2016 Sep;50(17):1092-6. doi: 10.1136/bjsports-2016-096065. Epub 2016 Jun 20. PMID: 27324871; PMCID: PMC5013086
 • Het boek Diastasis Rectus Abdominis, A Clinical Guide for Those Who Are Split Down the Middle. Diane Lee.
 • Gluppe S, Ellström Engh M, Bø K. Primiparous women's knowledge of diastasis recti abdominis, concerns about abdominal appearance, treatments, and perceived abdominal muscle strength 6-8 months postpartum. A cross sectional comparison study. BMC Womens Health. 2022 Nov 2;22(1):428. doi: 10.1186/s12905-022-02009-0. PMID: 36324105; PMCID: PMC9632123.
Reactie plaatsen