"Heb ik een diastase?" Check of je zelf een diastase hebt 🎬 Drieluik over de diastase - Deel 2️⃣

In deel 1 van deze drieluik over de diastase heb je geleerd dat bijna elke vrouw tijdens de zwangerschap een diastase krijgt en hoe dit komt.

SAMENVATTING - In deze blog neem ik je mee in het (zelf)onderzoek van je diastase en hoe je dit bij jezelf kunt checken met een video. Ook leer je dat je dwarse buikspieren een een sleutelrol spelen in het herstel van je diastase, en kun je tijdens een video met mij meedoen waarin je leert hoe je deze juist aanspant! Daarna lees je dat wanneer je 6-8 weken na je bevalling nog een diastase hebt, gerichte aandacht hiervoor belangrijk is om te voorkomen dat je onnodig lang met een diastase blijft rondlopen.

Onderzoek van een diastase

Een bekkenfysiotherapeut (of sportfysiotherapeut) met aanvullende scholing én die werkt met echografie is natuurlijk dé aangewezen persoon om je buik te beoordelen. Zij kijkt onder andere naar je houding, test de mobiliteit van je wervelkolom en beoordeelt de spieren van je romp en billen en meet de hoek van je ribbenboog.Ook voelt en meet ze de afstand tussen de rechte buikspieren met behulp van een echo.

Herstel diastase na bevalling
En nog een kleine herinnering: in de vorige blog heb je kunnen lezen dat een diastase dus niet alleen een vergrootte ruimte tussen je rechte buikspieren is, maar dat het voelen van een diepe weke ruimte tussen je rechte buikspieren óók een is een teken van een diastase.

Herstel diastase na bevalling

“De afstand tussen de rechte buikspieren is slechts één aspect van de diastase. Maar hoe stevig je linea alba voelt, is zeker, zo niet - belangrijker!”


Wat tevens een voordeel van het maken van een echo is, dat de andere buikspieren ook goed bekeken kunnen worden. Zo wordt onder andere de verhouding tussen alle buikspieren in beeld gebracht.

Maar er wordt ook gekeken naar je dwarse buikspieren. Deze dwarse buikspieren spelen namelijk een sleutelrol in het herstel van een diastase. Het is dus belangrijk om te weten:

🔑 of je deze bewust/vrijwillig kunt aanspannen

🔑 of deze automatisch actief is tijdens een curl-up

🔑 of je deze bewust tijdens een curl-up kunt inzetten -> en dan kun je tegelijk in je linea alba voelen wat dit dan voor invloed heeft op de spanning daar!

Herstel van diastase na bevallingDit is een voorbeeld van een diastase eruitziet zonder en mét het aanspannen van de dwarse buikspieren.

Poging 1: ze spant eigenlijk haar dwarse buikspier nog niet goed aan, waardoor je nog een beetje een tuutje ziet ontstaan.
Poging 2: mooie aanspanning van haar diepe systeem: geen tuutje. En geen tuutje betekent geen onnodige rek/stretch op de nog kwetsbare linea alba zo kort na de bevalling.

Zelf je buik onderzoeken op een diastase

Omdat ik weg wil blijven van oppervlakkige informatie waar alle nuance mist, en simpele testjes voor de diastase die je overal online kunt vinden, heb ik een uitgebreide video gemaakt waarmee je zelf kunt testen of je een diastase hebt. 😃 💜


Als je het nog lastig vindt of niet zeker weet hoe je je dwarse buikspieren aanspant, kijk dan de volgende video. Hierin leer ik je hoe je ze correct aanspant. En wanneer je merkt dat je nog een wekig gleufje voelt, dan is het juist leren aanspannen hiervan key tijdens je herstel!

Je kunt de videoplayerbalk Chapters gebruiken om naar verschillende hoofdstukken te navigeren.

Voel je 6 tot 8 weken na de bevalling nog een week gleufje tussen de rechte buikspieren

Dan is specifieke aandacht voor dit herstel geïndiceerd want:
✅ Het doen van gerichte oefeningen kan het herstel van je diastase optimaliseren én versnellen.
We weten uit de cijfers betreffende het voorkomen van een diastase bij vrouwen één jaar na de bevalling, dat vrouwen die 6 weken na hun bevalling nog een diastase hebben, nu nog slechts 50% kans hebben om spontaan te herstellen van hun diastase.

👍🏻 Voel je 6-8 weken na je bevalling wel al een mooie strakke verbinding? Blijf tijdens alle oefeningen zeker nog goed op je uitvoering letten, het weefsel is nu nog vrij kwetsbaar, dus dat wil je niet onnodig verkeerd belasten.

Het volledige herstelprogramma van Bevallen&Door is speciaal ontworpen voor moeders die serieus aan hun herstel willen werken 💜

Wil jij je geen zorgen maken of je wel de juiste oefeningen doet maar aan de slag met verantwoorde oefeningen voor onder andere je buik, in een kant-en-klaar programma? Neem dan hier eens een kijkje.

Ik geef in het programma duidelijk aan wanneer ik het gepast vind om aanvullende persoonlijke hulp te zoeken tijdens je herstel.

Herstelprogramma voor thuis voor na bevalling of keizersnede

In de volgende blog neem ik je mee hoe het herstel van een diastase verloopt ➡️ ➡️ ➡️


BRONNEN >>>