Buikband gebruiken na de bevalling - wel of niet doen?
In deze blog lees je óf het verstandig is om je buik na de bevalling te ondersteunen met een sluitlaken of een buikband. Kan een buikband het herstel van je buikspieren versnellen? En hoe lang kan je hem het beste dragen? Is het dragen van een buikband na een keizersnede wel verstandig?
Wat gebeurt er met je buikspieren tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap zorgden zwangerschapshormonen ervoor dat het bindweefsel tussen je spieren en je spieren zelf soepeler worden. Hierdoor en mede door de groei van je kindje, zijn je rechte buikspieren flink op rek gekomen en zijn ze wat gaan wijken. Dit wordt een diastase genoemd. Ook zie je mogelijk een punt op je buik wanneer je je buikspieren aanspant! Dit is tijdens de zwangerschap allemaal heel normaal.
Tijdens een keizersnede wordt door de gynaecoloog door verschillende lagen heen gegaan om bij je baarmoeder en kindje te komen. Je rechte buikspieren worden op de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren) alleen in de lengterichting (van je navel tot je schaambot) van elkaar losgeschoven, deze worden niet horizontaal doorgesneden! Vervolgens worden ook alle lagen weer gehecht. Jouw buik is dan dus extra verzwakt en daar mag je tijdens je herstel best wat extra aandacht voor hebben!
Het herstel van je buikspieren gaat na de (keizersnede)bevalling gelukkig vanzelf. De 'druk' is weer weg uit je romp en je lichaam heeft een geweldig zelf-herstellend vermogen!Na de bevalling komen de buikspieren weer dichter tegen elkaar te liggen en de ruimte tussen je buikspieren zal minder week gaan voelen.
➡️ Tóch heeft ongeveer 45% van de vrouwen zes maanden na haar bevalling nog steeds te veel en een te weke ruimte tussen haar rechte buikspieren... En we weten dat het doen gerichte (buikspier)oefeningen echt helpt bij herstel van een diastase.
Wat is een sluitlaken of buikband
Tot de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw is het in Nederland altijd de gewoonte geweest om na de bevalling een sluitlaken te dragen. Onze oma's hebben hier waarschijnlijk altijd mee gelopen! Het was een speciaal doek (of tafellaken!) dat werd aangesnoerd. Deze werd na een aantal weken vervangen door een korset en werd erg lang, zo niet de rest van het leven gedragen...! Ik kan me inderdaad herinneren dat mijn oma altijd een 'corselet' droeg... hihi
In één generatie zijn we in Nederland massaal afgestapt van de sluitlakens. Maar meteen verdween ook de gewoonte om 10 dagen streng rust te houden na de bevalling. De vraag is nog steeds of het verstandig is om deze gebruiken af te schaffen. In veel andere landen bestaat nog steeds de gewoonte om de kraamvrouw ‘in te wikkelen’. Dit gebeurt met doeken (zoals de Bengkung Belly Binders op de afbeelding hieronder) of met elastisch materiaal. Tegenwoordig zijn er speciale buikbanden van elastisch materiaal te koop.
Wel of geen buikband gebruiken na de bevalling
Tegenwoordig is er geen algemeen advies meer rondom dit soort ondersteuning. Er wordt wisselend gebruik gemaakt van bellybinders, buikbanden, corrigerend ondergoed en soms medical tape. Medical tape is die gekleurde tape die je tegenwoordig bij iedere topsporter ziet. Het is een elastische tape.
Voor de werking van tape, een bellybinder of corrigerend ondergoed is geen echt bewijs.
✅ Maar de werkgroep van Stichting DiastaseNetwerk Nederland is van mening dat het wel veilig toegepast kan worden. Het kan met name ondersteunend werken tijdens dagelijkse bezigheden of tijdens het doen van oefeningen/training. De mening is dan wel dat het toegepast/aangemeten is door een deskundige.
Het doel van een buikwand na de bevalling is dat het je buikspieren wat ondersteunt en bij elkaar houdt. De rechte buikspieren die zijn gaan wijken tijdens de zwangerschap (diastase) worden zo wat beter op hun oorspronkelijke ‘plek’ bij elkaar gehouden. Dit kan wat steviger voelen en je kunt merken dat bewegen prettiger of ‘lichter’ gaat. Het kan ook zijn dat doordat je de band draagt, je je spieren letterlijk beter voelt zitten en kun je ze beter kunt gebruiken/aanspannen.
➡️ ❗️ Maar onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat herstel van een diastase juist afhankelijk is van een gerichte 'load' op het herstellende bindweefsel tussen je rechte buikspieren. Het bindweefsel tussen je rechte buikspieren (wat dus tijdens de zwangerschap heel functioneel opgerekt is) wordt de linea alba genoemd. Wanneer jij tijdens oefeningen op een goede manier (trek)kracht (= load) uitoefent op de herstellende weefsels van je buik, vormen deze zich naar wat jij van het weefsel vraagt. Dit proces wordt 'remodellering' genoemd. Wanneer je dat dus op een correcte manier doet, zullen de collageenvezels in je overrekte linea alba zich onderling weer beter en steviger met elkaar gaan verbinden zodat ze uiteindelijk weer een sterker netwerk vormen!
Het gevolg: jij ziet steeds minder een tuutje op je buik, je voelt een minder week gleufje tussen je buikspieren. Je buik is letterlijk sterker geworden! 💪
Moeilijk verhaal kort 😅
❌ Langdurig een buikband dragen zonder gerichte oefeningen doen, draagt niet bij aan je herstel. Het weefsel wordt namelijk vooral sterker als je er op een goede manier kracht op uitoefent. Weefsel past zich namelijk aan, aan wat jij ervan vraagt. Dus stel voor dat je je buik langdurig in een buikband alleen maar naar de band toe laat hangen, dan gebeurt daar niet veel. Het duurt dan een stuk langer voordat dit weefsel weer sterk is.
✅ Wellicht kortdurend een buikband dragen en daarnaast gerichte oefeningen doen, hélpt! Hiermee heb jij dus letterlijk invloed op het weefselherstel van je buik(spieren): je wordt en voelt je sterker!
Wil je meer weten wat jij zelf aan het herstel van je diastase kan doen? Lees dan: "Wat kan ik zelf doen aan mijn diastase?" Drieluik over de diastase - Deel 3️⃣
Advies wanneer wél een buikband te gebruiken na de bevalling
Zoals je leest is voor zowel het dragen als het niet dragen wat te zeggen. In de literatuur worden geen overduidelijke duidelijke risicofactoren gevonden welke vrouwen na de bevalling een diastase overhouden. Dus het is lastig te zeggen voor welke vrouwen het wel verstandig zou zijn om het herstel te ondersteunen met een buikband o.i.d..
Zie de band als een ondersteunend middel en een toevoeging op je oefeningen...
- Wanneer je na je bevalling merkt dat bewegen heel moeizaam gaat - en dat je met een buikband of corrigerende onderbroek beter beweegt.
- Wanneer je veel weke ruimte tussen je buikspieren voelt.
- 👑 Na een keizersnede, dan zijn je rechte buikspieren van elkaar geweken tijdens de operatie. Maar het dragen van ondersteunend materiaal kan op het litteken erg gevoelig zijn. Voel wat goed voelt!
- Wanneer je een echt hele grote buik hebt gehad in je zwangerschap. Er heeft dan extra veel rek op de weefsels in je buikwand gestaan.
- Wanneer je een meerlingzwangerschap hebt gehad. Dezelfde reden: grote buik = meer rek.
- Wanneer je al een diastase had van een eerdere zwangerschap.
- Wanneer je na je bevalling meer (moet) doen dan eigenlijk goed voor je is.... Heb je bijvoorbeeld nog een kleintje in huis die je nog veel moet tillen?
- Wanneer je forse bekkenpijn hebt, en je merkt dat je door het dragen van een buikband beter loopt. Een normaler beweegpatroon is beter voor je herstel.
Het gebruik van een buikband:
- Kan je herstel ondersteunen.
- Geeft geen garanties.
- Is dus geen vervanging van oefeningen!
- En al helemaal geen vrijbrief om meer te doen dan je eigenlijk kunt, omdat-je-toch-een-buikband-draagt…! 🧐
- Doe je omdat je merkt dat het prettig is.
- Bouw je weer af!
Ben je recent bevallen of heb je een keizersnede ondergaan?
Ontdek hoe onze (kraamtijd)programma's van Bevallen&Door je de komende maanden kunnen ondersteunen. Bekijk hier een overzicht van de programma-inhoud >>>
Hoe gebruik je een buikband
Uit de praktijk blijkt dat heel veel vrouwen het dragen van een ingewikkelde buikband niet praktisch vinden. De periode dat je deze ondersteuning draagt, is ook de periode dat je nog geregeld gaat liggen, je misschien borstvoeding geeft. Dan moet je niet steeds een band in de weg zitten of ingewikkeld zijn om en af en aan te trekken...
Een aantal opties
Een ondersteunende/corrigerende onderbroek
✅ Als je besluit wat te proberen, ben ik hier het meeste fan van. Voordeel hiervan is, dat je hiermee ook je bekkenbodem ondersteunt en het letterlijk de boel naar boven lift.
➡️ Bijvoorbeeld: Magic Bodyfashion, Maxi Sexy Hi-Brief - Hoge slip voor na de bevalling en/of keizersnede of ook gewoon één van de HEMA of Zeeman.
Een ondersteunende buikband
Nadeel van een band is dat het meer druk richting je bekkenbodem kan geven en je minder goed kunt ademen! En eigenlijk... beide is niet wat je wilt... 😏 Zo'n band ondersteunt je buikspieren wel méér dan een corrigerende onderbroek, maar voel dus goed bij het dragen van zo'n band of dit dus niet veel druk op je bekkenbodem geeft en of je nog wel goed diep kunt ademen!
➡️ Bijvoorbeeld deze Louland Sluitband Louise. Dit is een 3-delige flexibele sluitband.
Ondersteunend/corrigerend hemd
Een nadeel hiervan is wederom dat een hemdje meer druk richting je bekkenbodem kan geven t.o.v. een onderbroek. En het is wellicht niet heel praktisch met borstvoeding...
➡️ Bijvoorbeeld van de HEMA of Zeeman.
Richtlijnen voor het dragen van ondersteuning
- 👑 Na een keizersnede wacht je minimaal 4 dagen met het dragen van de band. Maar misschien vind je het dragen met je wond en litteken überhaupt niet prettig.
- Draag de ondersteuning niet de hele dag, dit is niet nodig. Draag het met name wanneer je actief bent; tijdens wandelen, lichte huishoudelijke taken enz.
- Draag het niet te strak, dit verhoogt juist de buikdruk = meer druk naar beneden op je bekkenbodem! Je merkt dit wanneer je niet goed diep kunt ademen en je ademhaling dus hoog in je borst komt te zitten. Dit wil je voorkomen!
- De weken dat je een bekkenband draagt, doe je ook oefeningen zoals ik hierboven uitlegde. Dit doe je om het herstel van je linea alba te stimuleren!
- Je draagt de buikband tot maximaal zes weken na je bevalling.
Ondertussen heb jij in die zes weken je oefeningen gedaan. Je bouwt de band af door de band steeds wat losser te dragen. En dan doe je de band steeds voor 30 minuten af. Het aantal keer dat je de band 30 minuten niet draagt bouw je steeds verder op.
Start met oefeningen
📚 In deze 3-luik blog lees je meer over wat een diastase is, hoe je zelf kan checken of je een diastase hebt en wat je aan een diastase kunt doen.
📚In deze blog lees je welke buikspieroefeningen je kunt doen na je bevalling.
Als je net bevallen bent kunt je eens kijken bij het GRATIS 6-weeks kraamtijdprogramma van Bevallen&Door. Hierin maak je een goede en veilige start met het herstel van jouw buikspieren (ook na een keizersnede 👑). Ik bied dit uitgebreide programma gratis aan omdat ik vind dat dat iedere moeder een goede start zou moeten kunnen maken na haar bevalling! 💜
Wil je thuis op een verantwoorde manier aan de slag met het herstel van je buik?
Dan is Het Volledige Herstelprogramma of Het Keizersnede Herstelprogramma wat voor jou! Kijk hier wat dit voor jou kan betekenen!