Buikspieren trainen na de bevalling - een stappenplan
15 november 2022 

Buikspieren trainen na de bevalling - een stappenplan

Crunches? Sit-ups? Russian twists? Aah, wacht daar de eerste tijd na de bevalling nog even mee! Welke buikspieroefeningen mag je na de bevalling dan wel doen en wanneer kun je hiermee starten? Hieronder lees en bekijk je de video's welke buikspieroefening je direct na je bevalling kunt starten.

Zwakke buikspieren na de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zijn je buikspieren steeds een beetje verder op rek komen te staan. Dit kwam doordat je kindje ruimte nodig had om te kunnen groeien, super logisch en functioneel. Je zwangerschapshormonen, hielpen een handje mee en zorgden ervoor dat je makkelijk 'verweekte'. Maar je buikspieren werden hier wel wat zwakker van... Dit merkte aan het eind van je zwangerschap waarschijnlijk; vanuit liggend op je rug ging het overeind komen ineens niet meer zo gemakkelijk!

Diastase tijdens zwangerschap

En misschien zag je tijdens de zwangerschap ook wel een punt op je buik? Dit wordt een diastase genoemd: de bindweefselverbinding tussen je 2 rechte buikspieren die normaal stevig is, is verweekt en breder geworden. Dit heeft iedere vrouw aan het eind van haar zwangerschap, niks geks dus!

Buikspieroefeningen na bevalling

Tijdens een keizersnede

Tijdens de keizersnede wordt door de gynaecoloog door verschillende lagen heen gegaan, om bij je baarmoeder en kindje te komen. Je rechte buikspieren worden op de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren - die de afbeelding hierboven) alleen in de lengterichting (van je navel tot je schaambot) van elkaar los geschoven, deze worden niet horizontaal doorgesneden! Vervolgens worden ook alle lagen weer gehecht. Maar je kunt je voorstellen dat door deze operatie je buik wel extra verzwakt is.

Herstel van de buikspieren na de bevalling

Het herstel van je buikspieren gaat na de (keizersnede)bevalling gelukkig vanzelf. De 'druk' is weer weg uit je romp en je lichaam heeft een geweldig zelf-herstellend vermogen! Tóch heeft ongeveer 45% van de vrouwen 6 maanden na haar bevalling nog steeds te veel en een te weke ruimte tussen haar rechte buikspieren... Er verschijnt dan meestal nog een tuutje op je buik wanneer je je buikspieren aanspant ⬇️

Buikspieroefeningen na bevalling

✅ Maar we weten dat door het doen van de juiste buikspieroefeningen na de bevalling, je dit herstelproces optimaal kunt ondersteunen. Zo is de kans het grootst dat je buikspieren weer naar elkaar toe 'groeien' en je weer een stevige en sterke buik krijgt! Dit heeft tijd nodig en oefeningen kunnen je hierbij helpen.

Welke buikspieroefeningen zijn goed na de bevalling

Voor sterke buikspieren is het mede belangrijk dat de ruimte tussen je 2 rechte buikspieren (de 'linea alba' die je hierboven op de afbeelding ziet) weer stevig gaat aanvoelen. Dit train je door tijdens oefeningen onder andere je dwarse buikspieren en de rest van je core heel bewust in te zetten. Als je core en de dwarse buikspieren hun werk namelijk niet goed doen, kan je lijf op andere plekken compenseren, want kan leiden tot klachten.

De core - buikspieren - rugspieren - bekkenbodem - middenrif

Zoals je in bovenstaande afbeelding ziet, bestaat je core uit meer dan alleen buikspieren. Je ziet dat je middenrif (je belangrijkste ademhalingsspier) en ook je bekkenbodem (je 'poep- en plasspier') óók onderdeel van je core zijn. Deze dien je altijd mee te nemen voor een optimale training.

Gouden regels voor de komende weken

De komende weken zet je spieren weer wat gericht aan het werk. Maar in de kraamtijd wil ik dat je géén spierpijn hebt, hóóguit wat spierstijfheid. Deze stijfheid moet weer verdwijnen als je ’s ochtends op gang bent gekomen!

Houd het volgende in acht:

  • Heb geen (herkenbare) pijn (van de zwangerschap), niet in je bekken, niet rond je navel, niet in je bekkenbodem.
  • Heb je verlies van urine of windjes tijdens de training. Let extra goed op je ademhaling. Nog steeds? -> voer de oefening niet uit.
  • Een zwaar gevoel in je bekkenbodem? Let goed op je ademhaling. Nog steeds? -> voer de oefening niet uit.
  • Let er goed op of je geen tuutje op je buik ziet.
  • Een pijnlijk en/of gezwollen gevoel rondom je litteken is ook een duidelijk teken dat je over je grens bent gegaan❗️

Gebeurt dit wel? Dan zijn de oefeningen blijkbaar voor wat jouw lijf op dit moment aankan, nog wat te zwaar. Start wat later met de oefeningen.

Veel succes met het starten van de oefeningen en het weer versterken van je lichaam!

👑 Na een keizersnede, scheur of knip voel je goed of je pijn en energie oefeningen überhaupt al wel toelaten. Je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je met deze oefeningen doet.

Buikspieroefeningen voor dag 5-10 na de bevalling

Probeer je buik- en bilspieren weer wat te activeren met de volgende oefeningen!

🔋 Deze oefeningen mag je elke dag doen als je tijd, energie en pijn het toelaten.

In deze fase is de kwaliteit van bewegen belangrijker dan aantallen draaien, daarom zijn de aangegeven herhalingen slechts een indicatie.

👑 Na een keizersnede neem jij deze dagen nog even extra rust en doet deze oefeningen nog niet.

Doe alleen I. 3 Sets van 6 herhalingen, beide zijden. Neem tussen de sets 30-60 seconden rust.

3 Sets van 15 herhalingen. Neem tussen de sets 30-60 seconden rust.

Buikspieroefeningen voor dag 10-20 na de bevalling

Je gaat verder met het activeren van je buik- en bilspieren.

🔋 Deze oefeningen mag je elke dag doen als je tijd, energie en pijn het toelaten.

🔑 De dwarse buikspieren zijn onderdeel van je core en essentieel in het stabiliseren van je bekken maar spelen ook een sleutelrol in het herstel van je diastase (het weken gleufje wat je tussen je buikspieren voelt na de bevalling)! Het goed kunnen 'voorspannen' van je core is een onderdeel van elke oefening die je gaat doen als bevallen vrouw! Die kun je dus maar beter goed onder de knie hebben 😄

Doe deze oefening voor nu alleen in ruglig. Bouw op naar 10 keer 10 seconden lang aanspannen terwijl je doorademt. Neem steeds 30 seconde rust tussendoor.

3 Sets van 6 herhalingen per kant. Rust: 30-60 seconden.

3 Sets van 6 herhalingen. Rust: 30-60 seconden.

➡️ Wil je meer ondersteunende (buik)spieroefeningen, specifieke Tips&Adviezen (na een keizersnede incl. video's) en advies hoe je wandelen verstandig opbouwt? Deze vind je in het Kraamtijd Plus programma van Bevallen&Door.

Herstel na bevalling

Buikspieroefeningen voor week 3 en 4 na de bevalling

Geleidelijk mag je wat meer gaan doen!

Aandacht voor het weer versterken van je bilspieren is tevens best belangrijk. In de zwangerschap hebben je bilspieren het namelijk zwaar gehad om je soepel wordende bekken te helpen stabiliseren. Daarom zie je ook vaak dat zwangere vrouwen hun bilspieren steeds (onbewust!) aanspannen gehouden. Maar bilspieren zijn niet bedoeld om steeds onder spanning te staan, om constant veel arbeid te verrichten en zoveel te compenseren; ze worden hier juist zwak en pijnlijk van!

En jij je maar afvragen waar je bilspieren zijn gebleven na de zwangerschap… 🍑 Dus oefenen met die billen nu! Ook ga je verder met een aantal buikspieroefeningen!

Voer de oefeningen dagelijks of meerdere malen per week uit. Blijf natuurlijk goed naar je lichaam luisteren!

🕘 Misschien kom je niet aan (alle) oefeningen toe...
Er kunnen er nu belangrijkere dingen zijn zoals de zorg voor je hummeltje, of gooit een borstontsteking roet in het eten... Don’t you worry mama, rust en herstel deze is deze fase heel belangrijk. Je kunt ook prima later starten met deze oefeningen.

Check je diastase

Voel jij een weke ruimte tussen je buikspieren? Zie jij een tuutje op je buik ontstaan wanneer jij je buikspieren aanspant? Dit wordt een diastase genoemd.
Lees er hier mee over: 📚 BLOG: “Ik voel een gat tussen mijn buikspieren!” Drieluik over de diastase - Deel 1️⃣ >>>

Bekijk video en doe meteen mee om te checken of jij nog een diastase hebt.

Mobiliteit: week 3 en 4

Ook een stijve bovenrug en schouders gekregen door de eenzijdige houdingen die jij nu je net bevallen bent steeds aanneemt? 🧑🏻‍🍼 Maak je bovenrug en schouders soepeler met deze oefening.

Oefeningen: week 3 en 4

Herhaal de oefening "Het bruggetje" van vorige week en voeg de volgende oefeningen toe.

3 Sets van 6 herhalingen per kant. Rust: 30-60 seconden.

3 Sets van 8 herhalingen per kant. Rust: 30-60 seconden.

Buikspieroefeningen voor week 5

De oefeningen van de vorige weken kun je herhalen. De volgende kun je toevoegen.

Mobiliteit: week 5

Maak je bovenrug soepeler met deze oefening.

Oefeningen: week 5

3 Sets van 6 herhalingen per kant. Rust: 30-60 seconden.

3 Sets van 8 herhalingen. Rust: 30-60 sec.

Blijf even in de houding staan en probeer je balans te houden. Wissel ook van kant. Als dit gemakkelijk gaat kun je proberen om, met recht naar voren uitgestrekte armen een kwartslag te draaien naar links en rechts.

Echt goede (buikspier)training na de bevalling

Je hebt met deze oefeningen een goede basis voor verder herstel gelegd!

Wil je na je bevalling meer veilige buikspieroefeningen doen? En ook de rest van je lichaam op een verantwoorde manier weer gaan trainen zodat je je oude sport weer kunt gaan oppakken?

Maar wil je je bekkenbodem trainen om de lichte klachten die je nu nog ervaart op te lossen of erger te voorkomen?

Dan is het online programma van Bevallen&Door wat voor jou! Hierin ga je heel gestructureerd wanneer jij tijd hebt, thuis aan de slag met veilige workouts voor je hele lichaam - en specifiek ook een training voor je bekkenbodem 😃

Herstelprogramma voor thuis voor na bevalling of keizersnede

BRONNEN >>>

Reactie plaatsen