Ik heb een keizersnede gehad

SAMENVATTING -Als bekkenfysiotherapeut wil ik je in deze blog bewust maken van wat er tijdens een keizersnede gebeurt en welke impact dit heeft op je lichaam en herstel.

Een keizersnede is een buikoperatie waarbij je baby via de buikwand geboren wordt. Meestal krijg je hiervoor een ruggenprik zodat jij en je partner beide de hele bevalling bewust mee kunnen maken. Er is een wond met meerdere wondlagen en meerdere lagen met hechtingen. Je moet hier echt een tijd van herstellen.

Even wat cijfers uit 2021 om je een indruk te geven:

💹 Ongeveer 17% van de vrouwen in Nederland bevalt in Nederland via een keizersnede.
💹 Bij iets meer dan de helft van de keizersnedes was dit gepland, dit wordt een primaire sectio genoemd
💹 Nederland behoort samen met de Scandinavische landen en Estland tot de landen met het laagste percentage keizersneden (minder dan 20%). Het percentage varieert van 16,4% in Noorwegen tot 53,1% in Cyprus.

Wanneer een keizersnede

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Het kan ook zijn dat een gewone bevalling te grote risico’s voor jou of je baby met zich meebrengt.

Maar ook wanneer je tijdens een eerdere vaginale bevalling een (sub)totaal ruptuur hebt opgelopen, zou een keizersnede overwogen kunnen worden.Dit zijn zaken die je met je gynaecoloog kunt bespreken 🙂

“So one size does NOT fit all…”

De operatie

Tijdens de operatie wordt door de gynaecoloog door verschillende lagen heen gegaan, om bij je baarmoeder en kindje te komen. Je rechte buikspieren worden op de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren) in de lengterichting (van je navel tot je schaambot) van elkaar los geschoven, je buikspieren worden niet horizontaal doorgesnedenVervolgens worden ook alle lagen weer gehecht.

In dit filmpje zie je alle deze verschillende lagen waar doorheen gegaan wordt erg mooi ⬇️

Fabels en Feiten over de keizersnede

Je rechte buikspieren worden tijdens de operatie dwars doorgesneden.
❌ Fabel!

Dit gebeurt gelukkig niet; van je navel tot je schaambot wordt de middellijn van je rechte buikspieren onder de navel, een stukje opengeschoven/gescheurd van boven naar beneden.

Je hoeft je bekkenbodemspieren na een keizersnede niet te trainen.
❌ Fabel!

Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die bevallen zijn middels een keizersnede later in hun leven minder vaak klachten hebben van een verzakking en ontlastingsverlies. Maar ook na een keizersnede is het verstandig je bekkenbodemspieren te trainen. Je bekkenbodem is dan niet opgerekt zoals bij een vaginale bevalling, maar zal wel moeten herstellen van de zwangerschap.

Je hebt meer kans op het ontwikkelen van een diastase na een keizersnede.
✅ Mogelijk waar!

Dus daarom is het verstandig dat je verantwoord je buikspieren weer optraint!

Het kan zijn dat de huid rondom je litteken gevoelloos is en blijft.
✅ Feit!

Er zijn huidzenuwtjes beschadigd tijdens het opensnijden van je huid, dit is heel normaal. Soms komt het gevoel niet helemaal meer terug.Het masseren van je litteken kan helpen bij het bevorderen van dit herstel.

Sommige vrouwen voelen (meestal tijdelijk) hun core minder goed na een keizersnede.
✅ Feit!

Door de operatie, en mogelijke verklevingen van de onderhuidse weefsels aan elkaar, kan het gevoel en dan ook de bewuste aansturing van je core verminderd zijn. Het kan een rare gewaarwording zijn dat wanneer jij een signaaltje naar je (dwarse) buikspieren geeft en deze daar niet wordt opgepikt. Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin je wond al goed verzorgt en littekenmassage toepast.

Lees in de volgende blog handige tips die je leven de eerste weken na de keizersnede wat minder onaangenaam kunnen maken! >>>

Ben jij met een keizersnede bevallen

En wil je...
🔸 Allerlei handige tips en adviezen voor je dagelijks leven
🔸 Advies over het opbouwen van wandelen
🔸 Opbouwende oefeningen voor tot wel 9 maanden
🔸 Een video waarin in je uitleg hoe je je litteken zelf soepel kunt houden

Bekijk dan het online programma: Het Keizersnede Herstelprogramma eens 😃 >>>

Herstel na keizersnede

BRONNEN


👩🏻‍⚕️ 🧑🏻‍⚕️ Deze tekst is medisch gereviewd door gynaecologen dr. L. Bullens, dr. A. Zoet en dr. M. van der Gaast

Reactie plaatsen