Hoe herstelt je keizersnede litteken en wanneer is deze weer sterk genoeg?

Hoe herstelt je keizersnede litteken en wanneer is deze weer sterk genoeg?

SAMENVATTING - Wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens het herstel van je wond en litteken? En wanneer is het litteken van je keizersnede weer sterk genoeg? En welke klachten kun je van een keizersnedelitteken krijgen? Lees het in deze blog!

Tijdens de keizersnede zijn je huid en diepere lagen doorgesneden om bij de baarmoeder en je kindje te komen. Je rechte buikspieren zijn hierbij niet doorgesneden, deze zijn op de middellijn uit elkaar geschoven. De gynaecoloog heeft de wondranden mooi bij elkaar gebracht en de (onder)huid(se) weefsels hebben tijd nodig om te herstellen. Dit herstel verloopt in een aantal fasen en dit bepaalt de letterlijke treksterkte van jouw litteken de komende maanden. 

Het ingenieuze herstelproces van de wond en het litteken na een keizersnede 🌈 ✨

Wat er zich tijdens het herstel van een wond in je lichaam afspeelt, is werkelijk een ontzettend ingenieus proces! 

De vaatjes in je spiercellen trekken samen, stoppen de bloeding, terwijl bloedplaatjes blijven 'plakken' en stofjes vrijkomen om bacteriën te bestrijden en weefselresten op te ruimen. Nieuwe cellen vormen zich om de wond zo snel mogelijk te sluiten, inclusief nieuwe bloedvaatjes die je weefsel van zuurstof voorzien. Dit zorgt ervoor dat je wond er nog heel rood uitziet, maar is juist een teken van gezond herstel! Vervolgens start de vorming van het eerste collageen. Collageen, het verbindende bestanddeel van alle bindweefsels in je lichaam, en dit kan heel veel trekkracht verdragen.

Collageen tijdens het herstel van een wond bij een keizersnedeVitamine C - bij wondgenezing speelt vitamine C een belangrijke rol. Bij een gebrek aan vitamine C wordt het nieuwgevormde collageen van slechte kwaliteit. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien 🍓🫐🍊

Een gezond voedingspatroon is altijd van belang, maar nu dus nét even extra!

Sterkte van het litteken

Bij een voorspoedige bindweefselvorming is je litteken na 7 dagen al sterk genoeg om de hechtpleistertjes te verwijderen. De eerste 14 dagen is het litteken nog wel zwak, wees voorzichtig, maar je kunt al wel belasten. Goed bewegen meteen de eerste weken vanaf de operatie is juist belangrijk, want dan ‘vormt’ het littekenweefsel zich mooier. 

Een week na de keizersnede is de ‘productie’ van nieuw collageen in je wond goed op gang gekomen, deze ‘productiefase’ duurt 3 tot 4 weken. De vernieuwing van dit collageen blijft nog wel zo’n 4 maanden doorgaan. In die tijd gaan deze nieuwgevormde collagene vezels zich stevig elkaar verbinden. Dit wordt crosslinking genoemd. Dit geeft een forse toename van treksterkte van het litteken. 

Herstel na bevalling
⚡️ Na 2-3 weken is je huidlitteken op 20% van de oorspronkelijke treksterkte. Daarom doe je nu nog rustig aan!
⚡️ Na 2 maanden is je huidlitteken weer op 50% van de oorspronkelijke treksterkte.
⚡️ Hierna gaat het herstel van het bindweefsel de zogenaamde ‘integratiefase’ in. In deze fase is het belangrijk dat je je wondgebied zo normaal als mogelijk ‘belast’, doe dit wel rustig en opbouwend.
⚡️ Hierna gaat het herstel van het bindweefsel de zogenaamde ‘organisatiefase’ in. Deze duurt maanden tot meer dan een jaar! Je litteken zal uiteindelijk hooguit een treksterkte van 65%-85% bereiken vergeleken met vroeger. Dit is niet erg, want onder normale omstandigheden zul je daar nooit zulke hoge spanningen ontwikkelen dat je litteken scheurt.
⚡️ Het terug groeien van de huidzenuwtjes kan een jaar (misschien wel 2 jaar) duren.

➡️ Snap je nu dat dat die eerste 4 maanden na een keizersnede zo belangrijk zijn om goed te bewegen, maar niet te overbelasten? En moet goed bewegen bedoel ik dat jíj letterlijk goed beweegt, maar ook dat je jouw húíd goed gaat bewegen. In de eerste 4 maanden is je weefsel nog kwetsbaar, maar juist ook goed vormbaar. Je leest in de volgende blog daarom waarom het goed is om al snel nadat je wond dicht is je litteken te masseren. Verzorging en littekenmassage na een keizersnede >>>>

De treksterkte van het litteken past zich aan aan de belasting en beweging die jij erop uitoefent; je litteken herschikt/‘remodelleert’ zich. GOED bewegen dus!

Heb jij ook een keizersnede ondergaan? Ontdek hoe de (kraamtijd)programma's van Bevallen&Door je de komende maanden kunnen ondersteunen (incl. littekenmassage natuurlijk 😃). Bekijk hier een overzicht van de programma-inhoud >>>

Herstel na keizersnede

Klachten na een keizersnede

Een bewegingsbeperking van je huid kan ontstaan omdat de je keizersnede niet alleen een oppervlakkige wond is; er is door alle weefsellagen gesneden om bij je baarmoeder te komen. Al deze weefsellagen hebben elk een eigen herstelproces en omdat dit zo dicht bij elkaar gebeurt, kan het gebeuren dat de herstelprocessen door elkaar gaan lopen. De verglijdbaarheid van de huid ten opzichte van de onderliggende lagen, die normaal groot is, wordt dan beperkt. 

Dit kan de volgende klachten geven:

🔸 Een doof gevoel van de huid rondom het litteken
🔸 Hypergevoelige huid rondom het litteken
🔸 Het niet goed kunnen aanspannen van je (dwarse) buikspieren
🔸 Een strak litteken
🔸 Lies- rug- of bekkenpijn
🔸 Een hypertrofisch litteken (dik en bobbelig)
🔸 Plasproblemen door verkleving van de weefsels met je blaas
🔸 Diepe doorstootpijn bij vrijen

Vragen over deze klachten bespreek je best tijdens de nacontrole met je gynaecoloog.

Bedankt voor het lezen! Benieuwd naar hoe littekenmassage jouw herstel verder kan bevorderen? Ontdek het in de volgende blog! Littekenmassage na een Keizersnede >>>

Littekenmassage na keizersnede

BRONNEN >>>

👩🏻‍⚕️ Deze tekst is medisch gereviewd door gynaecoloog dr. A. Zoet

Reactie plaatsen