Deze 3 oefeningen garanderen een perfect herstel na de bevalling!

Klik - beet! De titel als lokaas werkte! Blijf nog even aan m'n hengel hangen... Ik wil graag wat context en nuance bieden.

Samenvatting: De blog gaat over het gebrek aan context en nuance in korte, oppervlakkige berichten op sociale media. Ik pleit voor goede voorlichting en hersteltraining na de bevalling en bied ook wat statistieken over diastase, bekkenbodemproblemen en urineverlies na de bevalling. Ik eindig met het aanbieden van een oefening en erkent de clickbaitachtige titel van de blog.


Lieve moeders, ik merkte net op dat ik zuchtende geluiden begin te maken achter mijn mobiel 😅

Ik erger me aan clickbait:
🧐 "Arts geeft serieuze waarschuwing: 'Stop met plassen onder de douche!".
🧐 "Wil je van je urineverlies af? Succes gegarandeerd met deze 3 oefeningen!"
🧐 "Een diastase is een gat tussen je buikspieren en deze oefeningen garanderen succes!"

Dit wordt dan op sociale media gedeeld in korte hap-snapberichtjes met oppervlakkige informatie in flitsende video-in-video-reels. Maar vaak wordt er geen nuance en goede context over een onderwerp geboden... En dát is jammer!

Maar fair enough, die content ziet er goed uit! En aan de likes te zien is dit blijkbaar wat 'jullie' willen zien! ❤️

Of het wordt wél geboden maar we lezen niet verder omdat: gauw klik-klik door naar het volgende flitsende berichtje. Hallo hoge dopaminetolerantie en lage spanningsboog!

Het lijkt alsof we steeds vaker onbewust zijn in plaats dat we bewust blijven en kijken naar de relevantie van de informatie die je tot je neemt - in die kostbare tijd die je als moeder hebt!

Dingen hebben context en nuance nodig

Überhaupt hebben dingen altijd meer context en nuance nodig voor een juiste interpretatie: situaties, jouw herstel na de bevalling, álles. Je kunt dingen niet platslaan in 3 zinnen.

Daarom zijn mijn blogs, kennisartikelen en video’s ook altijd wat aan de lange kant; er valt altijd zo veel te belichten over een bepaald onderwerp! 😅

Zéker over herstel na een bevalling. Want jee er gebeurt dan nogal wat in jouw lijf zeg!

Er zijn namelijk geen '3 beste bekkenbodemoefeningen' die elke vrouw continent krijgen of garanderen dat je later geen verzakking krijgt 🚫

Elke vrouw is anders en elke bekkenbodem heeft wat anders nodig.

Het gaat er bijvoorbeeld om hóé je oefeningen uitvoert en dan kan een 'foute oefening' voor jou ineens een hele 'goede oefening' zijn! En die ene 'goede oefening' kan weinig bijdragen aan je herstel als de uitvoering belabberd is...

Maarjah, korte concentratieboog. Dus ga leren: MAND Merel!

Ik wil graag in de herstelprogramma’s die ik bied, je leren hoe herstel werkt. De nuance en context ervan. Dan begrijp je waarom je bepaalde oefeningen doet en ik leer je jouw goed te voelen en dan wéét en snap jij of een oefening/beweging bijdraagt aan jouw herstel - of niet...!

Besef dat jij de expert bent van je eigen lichaam. Jij voelt je lijf het beste aan, en daar gaat het om.

Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Hoe voelt te veel druk op de bekkenbodem eigenlijk? En goed voelen kun je leren!

En daar kom ik dan in beeld; ‘de deskundige’: 10 jaar werkervaring als bekkenfysiotherapeut, een hoop aanvullende scholing en heel veel bezig met het herstel van buiken en bekkenbodems na de bevalling.

En ik weet dat jouw lichaam na de bevalling een geweldig natuurlijk herstellend vermogen heeft. Sta dat herstel niet in de weg, maar help het juist een handje!

Ohja, in mijn behandelkamer heb ik ook heel goed begrepen van jullie dat geen enkele moeder tijd óver heeft in dat eerste jaar na de bevalling 💜

Maar herstel na een bevalling houdt helaas iets meer in dan alleen wandelen en "Knijp je bekkenbodem 10x achter elkaar hard aan!" en “Huppel even tijdens een 10 minuten 'workoutje' mee op een video.” – zodat je die ook weer van je ToDo-lijstje af kan strepen… ✅

Daarom even wat cijfers om te ontnuchteren:

  • 100% Van de zwangere vrouwen heeft een diastase met 35 weken zwangerschap - 60% 6 weken na haar bevalling nog – 45% nog na 6 maanden en na een jaar heeft 32% van de moeders dus nog een diastase! Het bindweefsel tussen je rechte buikspieren heeft een hele lange hersteltijd, maar deze cijfers geven aan dat de afstand tussen je rechte buikspieren waarschijnlijk dus niet veel zal veranderen na 8 weken na de bevalling, tenzij je er iets aan doet!
  • Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince van het Radboudumc promoveerde op onderzoek naar verzakkingen dat twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar een vaginale verzakking heeft bij gynaecologisch onderzoek. Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze.
  • Systematic reviews tonen aan dat urineverlies voorkomt bij 24-45% van de vrouwen. In meer dan tweederde van de gevallen gaat het om urineverlies tijdens inspanning. Belangrijkste risicofactor is: de vaginale geboorte, maar ook leeftijd, BMI, hoe vaak je bevalt en de wijze van bevalling zijn risicofactoren.
  • En wat blijkt: het is niet zo dat alleen zeer ernstig urineverlies de levenskwaliteit van vrouwen doet verminderen, dit doet een milde vorm van incontinentie ook. Een Noorse studie toont zelfs aan dat 2 op de 3 vrouwen met urineverlies stopt met sporten vanwege het urineverlies! WAT?! We weten allemaal hoe belangrijk het is om actief te blijven!
  • 12% Van depressie en 7,4% van angstklachten is direct gerelateerd aan een bekkenbodemprobleem 🤯

➡️ Conclusie: zo’n zwangerschap en bevalling dóén gewoon wat met je lichaam. En jij verdient HERSTEL.

Besteed je kostbare tijd aan goede voorlichting en training. Hier heb je de rest van je leven wat aan. Stel hier en daar je verwachtingen wat bij, vergelijk je niet te veel met andere (bekende supermodellen) moeders op de socials.

Herstel bijvoorbeeld met een gestructureerd programma. En laat ik die hier nou net voor je klaar hebben staan! 😉 De herstelprogramma's van Bevallen&Door zijn wetenschappelijk onderbouwd waar mogelijk en verder gebaseerd op mijn ervaring en common sense! Het leert je jouw lichaam te voelen en met de juiste kennis ga je aan de slag met verantwoorde oefeningen!

Deze programma's zijn vooral gericht op fysiek herstel. En ik weet, dat is maar een deel van jouw herstel. Maar wel mijn vakgebied, en deze schoenmaaktster houdt zich graag bij haar eigen leest!

💜 Ik bied een betaalbaar 8-weeks kraamtijd aan. Zo kan elke moeder in ieder geval een goede start maken!

💜 Het Bekkenbodem Herstelprogramma: een 5 maanden durend programma gericht op hoofdzakelijk je bekkenbodem, dat je ook nog een aantal jaar na je bevalling kunt starten.

💜 Het volledige herstelprogramma van Bevallen&Door: een herstelprogramma wat jou compleet herstel van jouw lichaam inclusief bekkenbodem geeft! Het is het beste om binnen een jaar na de bevalling te starten. Je traint na de kraamtijd nog 32 weken met verantwoorde workouts én je krijgt de volledige bekkenbodemtraining.


#NotetoSelf

Wellicht dus toch een #NotetoSelf: wat ik kan leren van die korte hap-snap berichten die ik zonet 'bekritiseerde'? MAND Merel!

Ik ga vanaf nu proberen een blog te beginnen met een samenvatting, dan is het aan jou om de verdere context te lezen 🤝

Dan wil ik je graag nog iets waardevols bieden: dit is een oefening uit het Bevallen&Door Herstelprogramma, nou, ‘een oefening... Het is dé oefening die iedereen van haar diastase af gaat helpen!

Grapje natuurlijk! 🤪

Ja deze video duurt 9 minuten, maar echt: doe h'm eens mee, ga eens ervaren hoe het is om je dwarse buikspier heel selectief aan te spannen. Kun je het voelen? Maar even zonder gein: deze spier speelt echt een sleutelrol in het herstel van je diastase. Dat dan weer wel… 😄

PS: Excuses!

Excuses voor de clickbaitachtige titel van deze blog; ik wilde je even binnen hengelen 🎣 Waarschijnlijk denk ik zelf over een tijdje vast ook weer genuanceerder over deze blog 😅 En als je het gelezen hebt to this very end: TOF dat ik wat context en nuance heb mogen bieden 🙏🏻 En jij kunt aan de slag met een mooie basisoefening!

BRONNEN >>>