Veelgestelde vragen over de herstelprogramma's

Het Volledige Herstelprogramma

Het Volledige Herstelprogramma

FAQ Het Volledige Herstelprogramma

Wanneer kan ik starten met het programma?

Je kunt direct na je bevalling starten als je zou willen, maar ook maanden tot een jaar na je bevalling nog. En er zijn zelfs meiden die 3 jaar na hun bevalling nog veel uit dit programma halen. Zeker bij aanhoudende klachten van bijvoorbeeld een diastase, of zwakte van hun bekkenbodem en die heel gericht alsnog die goede basis willen leggen!

Voor de kraamtijd heb ik een speciale module gemaakt, dus je kunt direct al starten! Het is ook fijn wanneer snel na je bevalling start; dan heb je alle informatie en oefeningen al tot je beschikking. Je kunt dan bijvoorbeeld al mijn adviezen voor de kraamtijd lezen, extra tips bij bekkenpijn en hoe je het wandelen na de bevalling verstandig opbouwt. En uiteraard vind ik het starten met veilige oefeningen die je herstel ondersteunen heel verstandig 😇
Voor na een keizersnede heb ik een Videoserie met praktische instructievideo's voor de eerste zes weken na een keizersnede toegevoegd.

Maar direct starten is niet "noodzakelijk".

WANT... Je zult niet de eerste moeder zijn die de eerste tijd (misschien wel een jaar!) na haar bevalling pas weer tijd krijgt/neemt voor zichzelf... 💜

Daar heb ik rekening mee gehouden, dus zowel de WORKOUTs als de BEKKENBODEM-training kun je prima later starten. Of dit nou je eerste beweging na je bevalling is of niet, je bouwt eerst een goede basis op, en van daar uit train je op jóúw niveau verder. Je krijgt duidelijke uitleg over hoe zwaar de WORKOUTS mogen zijn en hoe je deze op jóúw niveau houdt (o.a. door het toevoegen van gewichten of een weerstandsband).

Vergoedt de zorgverzekeraar dit programma?

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om een deel van de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed te krijgen via de aanvullende verzekering.

Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan in jouw pakket of je een vergoeding voor een zwangerschapscursus kan krijgen. Per verzekeraar is het wisselend wat de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding zijn.

Op de factuur vermeld ik in ieder geval: mijn naam, BIG nummer en waar ik werkzaam ben (+ AGB-code). De startdatum van de cursus is de factuurdatum en ik geef aan dat het einde van de cursus 9 maanden na de factuurdatum is. Jouw geboortedatum kun je zelf invullen tijdens de checkout.

Wat krijg ik allemaal als ik het programma aanschaf?

Goeie vraag! Want dit verschilt met alle andere online 'sport-programma's' waarin je vaak alleen een aantal workouts krijgt (voor maar een aantal weken).

Dit is namelijk een echt HERSTELprogramma.

Je krijgt toegang tot:
🔸 ADEMHALING: Je ademhaling is je fundament, dat leer je in deze korte module.
🔸 BEKKENBODEM-training: ál mijn kennis en therapie krijg je 🙏🏻 Je traint in 6 FASES toe van een bekkenbodem die je misschien niet zo goed voelt, naar een activatie van je gehele bekkenbodem om vervolgens je kracht en coördinatie op te bouwen. Hierna ga je met speciale functionele oefeningen aan de slag. Alles geeft je de beste voorwaarden voor een bekkenbodem die weer automatisch en goed werkt!
🔸 WORKOUTS: je traint in 32 weken met meer dan 27 volledige workouts met veilige opbouwende oefeningen toe naar maximaal herstel van jouw lichaam! Ik houd rekening met een eventuele diastase en wanneer je een keizersnede hebt gehad.
🔸 LITTEKENS: ik leg je uit waarom het na een knip/scheur of na een keizersnede 👑 belangrijk is om aandacht voor je litteken te hebben. In video's laat ik je in beide gevallen precies zien hoe je dat doet.
🔸 SPECIFIEKE KLACHTEN? Deze module geeft je uitgebreide video's over klachten zoals o.a. een bekkenpijn, verzakking, urineverlies en een diastase.
🔸 TIPS&ADVIEZEN: belangrijke sectie! Hier kun je voor de eerste 9 maanden na je bevalling steeds checken hoe het ervoor staat met het herstel van jouw lichaam en welke passende tips daarbij horen.
🔸 CARDIO: hoe bouw cardio je veilig op? Wil je weer gaan hardlopen? Check dan: Terug naar het hardlopen! TEST JEZELF!
🔸 BONUS: met nog 7 extra workouts! Het houdt niet op haha! Waaronder BOOTIE-en BELLY-Bouwers, een WOD en een HIIT-training van personal trainers.
🔸 EXTRA HULP: bij vragen kun je een bericht sturen en je vind er een community. In deze module vermeld ik duidelijk wanneer aanvullende hulp aan te raden is.
🔸 KENNIS-bank: hierin kun je extra achtergrondinformatie lezen.

Is het programma ook in een app beschikbaar?

Ja! Er is een app voor de mobiel. In de welkomsmodule vertel ik je waar je die kunt downloaden.

Ik ben jaren geleden bevallen en heb nog steeds last van een diastase. Is het programma dan nog wel geschikt voor mij?

Ja, dit herstelprogramma is zeker geschikt voor jou! Ook als je vijf jaar na je bevalling nog last hebt van een diastase, kun je er gelukkig nog wat aan doen. In mijn praktijk zie ik regelmatig moeders die een hele tijd na hun bevalling besluiten om actie te ondernemen, en dat is helemaal prima. Maar ook dán kun je met de juiste training nog verbetering van een diastase verwachten.

Fietsen en wandelen bijvoorbeeld zijn heerlijk, maar helpen helaas niet specifiek bij het herstellen van de verbinding tussen je rechte buikspieren. Om je diastase aan te pakken, is het belangrijk om gericht te trainen. Dit is geen kwestie van een paar weken, want het weefsel heeft een tijdje nodig om zich weer op een goede en stevige manier te gaan ‘rangschikken’. Daarom duurt de training ook 32 weken.

De workouts zijn veilig en opbouwend, juist wanneer je een diastase hebt. Je traint niet alleen je buik, maar je hele lichaam, omdat je hele 'systeem' een rol speelt in het herstel. Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar tijdens de training leer je wel de juiste houding, ademhaling en technieken enz, zodat je na afloop weer klaar bent om de sporten te doen die je wilt.

Daarnaast heb ik een extra module die helemaal gericht is op diastase. Hierin leg ik je in video's uitgebreid uit hoe een diastase ontstaat en hoe je met de juiste oefeningen en technieken de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren) weer kunt verstevigen. Dit is waarschijnlijk waarom je nog dat 'tuutje' ziet bij inspanning.
En:
-Een diastase verhelpen - extra aandachtspunten
-Steken je ribben (nog) uit?
-Wat kun je doen aan 'uitstekende ribben'?
-Heb jij vooral een bolle onderbuik (in de avond)?
-Een punt op je buik, of bolt je hele buik op tijdens het trainen?
-Mijn diastase gaat echt niet weg 😕

Als je besluit om met het programma aan de slag te gaan: super! Het is geweldig dat je tijd neemt voor JOUW herstel - dat vergeten moeders soms een beetje…

Hoe veel tijd per dag ben ik kwijt aan de oefeningen?

Als je start in de kraamtijd dan duren de oefeningen ongeveer 10 minuten per dag. Die tijd mag je jezelf echt gunnen voor je herstel.

En nu ga ik je vertellen hoeveel tijd je in mijn "ideale wereld" aan je herstel kwijt gaat zijn 😇

Voer de workouts 2 (liever 3😅)-4 trainingsmomenten (van 20-30 minuten per keer) per week uit. Of zo vaak als je energie en tijd het toelaten.

Met de bekkenbodemspieroefeningen zul je elke dag 5-10 kwijt zijn.

En daarnaast hoop ik dat je nog wat tijd vrij kunt maken voor wat cardiotraining (wandelen of fietsen bijvoorbeeld).

Je krijgt extra modules over bekkenpijn, te gespannen bekkenbodemspieren, diastase, urineverlies, verzakking en pijn na een knip of scheur

Hoewel de de training die je krijgt al een geweldig training is, krijg je toegang tot de volgende modules:

🔸 Pijn rondom het bekken
- Praktische tips en adviezen bij bekkenpijn
- Waarom een goede 'spierbalans' zo belangrijk is (bij bekkenpijn)
- Test zelf de spieren rondom je bekken
- Diepe bilpijn (tijdens of na de training)?
- Schaambotpijn
- Zorg voor een goede beweeglijkheid van je hele rug

🔸 Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren - extra aandachtspunten
- Specifieke oefeningen bij gespannen bekkenbodemspieren

🔸 Een diastase
- Een diastase - begrijp de oorzaak
- Heb jij een diastase? Doe De DiastaseChecker
- Hoe kan training helpen jouw diastase te verminderen?
- Een diastase verhelpen - extra aandachtspunten
- Steken je ribben (nog) uit?
- Wat kun je doen aan 'uitstekende ribben'?
- Heb jij vooral een bolle onderbuik (in de avond)?
- Een punt op je buik, of bolt je hele buik op tijdens het trainen?
- Mijn diastase gaat echt niet weg 😕

🔸 Urineverlies
- Urineverlies tijdens hoesten, niezen en springen - begrijp de oorzaak
- Urineverlies verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Een verzakking
- Een verzakking - begrijp de oorzaak
- Een verzakking verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Doet dit op het toilet als je last hebt van een verzakking
- Wil jij ook de hele dag je verzakking ‘binnenhouden’?
- Meer last van de verzakking na wandelen?
- Hardlopen met een verzakking - kan dit wel?
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Litteken na een knip of scheur
- Een knip
- Een (totaal)ruptuur
- Littekenverzorging en -massage na een knip of scheur
- Pijnlijk en strak litteken (voorkomen)

🔸 Moeizaam poepen en plassen
- Plas- en poeptips 💩 (net na de bevalling)
- Pas je houding op het toilet aan wanneer je klachten hebt van een verzakking
- Unicornpoep - #SquattyPotty

Kan ik meedoen als ik een keizersnede heb gehad?

YES! Juist dan is het belangrijk om je herstel verantwoord aan te pakken. Jij bent herstellen van een zwangerschap én een buikoperatie! Ik heb voor na een keizersnede zelfs speciaal Het Keizersnede Herstelprogramma ontwikkeld.

In de kraamtijd heb ik zelfs een apart schema voor je. Verder in de loop van het programma krijg je steeds advies en lees je als je oefening verschilt t.o.v. van de oefeningen na een vaginale bevalling.

🔹 Wanneer aan de slag met Het Keizersnede Herstelprogramma? Wanneer je (vaker) bevallen bent middels een keizersnede.
🔹 Wanneer aan de slag met Het Volledige Herstelprogramma? Wanneer je de laatste keer bevallen bent middels een keizersnede, maar óók een vaginale bevalling eerder hebt gehad, én je ervaart nog flinke bekkenbodemproblemen zoals urine of een verzakking. Want Het Volledige Herstelprogramma bevat een uitgebreidere bekkenbodemtraining dan Het Keizersnede Herstelprogramma.

Heb ik gewichten of banden nodig voor de training?

Ja, je zult nodig hebben: 2 weerstandsbanden, 3 minibanden en wat gewichten. Als je jouw spieren goed wilt trainen en jouw bindweefsel wilt stimuleren tot weer sterker worden moeten we daar 'kracht op gaan uitoefenen'. Daarvoor heb je wat hulpmiddelen nodig.

Ik doe je in de ledenomgeving wat voorbeelden en geef je (niet gesponsorde) linkjes naar producten die ik zelf ook heb. Maar check vooral ook je omgeving of 2e hands!

Kan ik mee doen als ik niet zo sportief ben?

Haha zeker!

Het herstelprogramma begint echt op niveau van een pas bevallen vrouw en bouwt rustig op zodat iedereen mee kan doen. Vandaar dat ik het ook een 'herstel'-programma noem. Ook na een keizersnede.

Het doel van het programma is, dat jij over een tijd weer een gezond ‘sport-niveau’ behaalt. Maar in jouw eigen tempo. In de workouts geef ik duidelijk aan hoe jij bv het gewicht aanpast aan jouw niveau.

Wanneer je echt nog nooit gesport hebt, zul je wel even bekend moeten raken van de oefeningen natuurlijk.

Wanneer is het herstelprogramma niet geschikt voor mij?

❌ Wanneer jij een heel gecompliceerde zwangerschap en bevalling hebt gehad en je nu nog erg weinig energie hebt. Wanneer je dagelijks leven nog zo veel energie kost dat je geen reserves hebt. Eerst die boel op de rit krijgen, iets energie overhouden en dán kun je starten.

❌ Wanneer je ontzettend veel bekkenpijn hebt, kan het frustrerend zijn wanneer je de helft van de oefeningen niet kunt uitvoeren. Laat eerst je klachten behandelen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

❌ Wanneer jij op zoek bent naar een quick fix... Verwacht niet dat je over 3 maanden op en top fit bent met een strakke buik. ✅ Dit programma geeft je echt een duurzaam herstel. Dat kost aandacht, moeite en tijd... Maar daar heb je dan ook echt de rest van je leven wat aan. Aan een 'uitgekledere' of kortere versie van het herstelprogramma kan ik niet staan. Je bent simpelweg na 3 maanden training niet volledig weer hersteld.

❗️ Het herstelprogramma is geen therapeutisch programma. Het is geen vervanging voor therapie, maar kan wel een mooie aanvulling zijn. Het richt zich op de vrouwen die een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling hebben gehad.
In het programma geef ik steeds heel duidelijk aan wanneer het verstandig hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Kan ik meedoen als ik borstvoeding geef?

Zeker!
Onderzoek uitgewezen dat er geen verschil is in de melkproductie tussen vrouwen die sporten en niet sporten. En sporten is niet van invloed op de kwaliteit van de borstvoeding.

Kan dat niet goedkoper?

Heb je goed gelezen hoeveel informatie en content je krijgt..? 😅😍😃

Je traint 9 maanden lang, mét bonussen. Je houdt altijd toegang!

Je krijgt mijn volledige bekkenbodemtraining. Hier ben ik in de praktijk al gauw zeker 6-9 behandelingen (á €45 euro) aan kwijt.

Én als je deze training in de sportschool of bij 'na'gym zou volgen, ben je veel meer kwijt. Je bent daar zo €40-50 euro per maand kwijt voor 4 lessen.

Nu kun je ook nog eens alle informatie tot je nemen, en meerdere trainingen per week volgen wanneer het jou uitkomt 🙌🏻

Ik volg liever 'na-gym' denk ik...

Yess, zeker doen! Ik ben niet 'tegen' na-gym omdat ik dit online programma's voor bevallen vrouwen heb gemaakt. Ik heb het zelf ook gegeven!

Het buitenshuis weer oppakken van ‘na-gym’ één keer per week samen met pas bevallen vrouwen is een goed idee! Zorg dan dat je naar een goed opgeleide trainer gaat die ervaring heeft met bevallen vrouwen.

Maar bedenk wel dat één keer per week niet voldoende is om echt je belastbaarheid op te bouwen en weer zo fit als mogelijk te worden. Als je die na-gym dan combineert met dit programma combineren, dan ben je écht goed bezig!

Vergeet niet dat er een besloten community van Bevallen&Door in de ledenomgeving is, hier kun je in contact komen met andere moeders, gezellig!

Richt het programma zich ook op afvallen, borstvoeding of andere ‘mama- en babyzaken’?

In het kort: NEE…

Schoenmaker blijf bij je leest. Niet mijn ding. Ik vind dat ik daar als bekkenfysiotherapeut geen goed advies over kan geven. Ik doe waar ik goed in ben, waar ik voor opgeleid ben en waar héél veel praktische kennis over heb opgedaan! 💪🏻 🙏🏻

Bij Bevallen&Door draait het om jou, ik ben hier om jou te helpen! 💜

Wanneer je wel vragen over randzaken hebt: een diëtist, een lactatiekundige hebben hier een aantal jaar opleiding voor gevolgd en ik niet. Voor de beste adviezen daarover moet je bij hen zijn.

Het Keizersnede Herstelprogramma

Het Keizersnede Herstelprogramma

FAQ Het Keizersnede Herstelprogramma

Wanneer kan ik starten met Het Keizersnede Herstelprogramma?

Je kunt direct na je keizersnede starten als je zou willen, maar ook maanden tot een jaar erna nog. En er zijn zelfs meiden die 3 jaar na hun keizersnede nog veel uit dit programma halen. Zeker bij aanhoudende klachten van bijvoorbeeld een diastase en zwakke buikspieren, die heel gericht alsnog die goede basis willen leggen!

Voor de kraamtijd heb ik een speciale module gemaakt, dus je kunt direct al starten! Het is ook fijn wanneer snel na je bevalling start; dan heb je alle informatie en oefeningen al tot je beschikking. Je kunt dan bijvoorbeeld al mijn adviezen voor de kraamtijd lezen (inclusief Videoserie met praktische instructievideo's voor de eerste zes weken na een keizersnede), extra tips bij bekkenpijn en hoe je het wandelen na de bevalling verstandig opbouwt. En uiteraard vind ik het starten met veilige oefeningen die je herstel ondersteunen heel verstandig 😇

Maar direct starten is niet "noodzakelijk".

WANT... Je zult niet de eerste moeder zijn die de eerste tijd (misschien wel een jaar!) na haar bevalling pas weer tijd krijgt/neemt voor zichzelf... 💜

Daar heb ik rekening mee gehouden, dus zowel de WORKOUTs als de basis BEKKENBODEM-training kun je prima later starten. Of dit nou je eerste beweging na je bevalling is of niet, je bouwt eerst een goede basis op, en van daaruit train je op jóúw niveau verder. Je krijgt duidelijke uitleg over hoe zwaar de WORKOUTS mogen zijn en hoe je deze op jóúw niveau houdt (o.a. door het toevoegen van gewichten of een weerstandsband).

Vergoedt de zorgverzekeraar dit programma?

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om een deel van de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed te krijgen via de aanvullende verzekering.

Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan in jouw pakket of je een vergoeding voor een zwangerschapscursus kan krijgen. Per verzekeraar is het wisselend wat de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding zijn.

Op de factuur vermeld ik in ieder geval: mijn naam, BIG nummer en waar ik werkzaam ben (+ AGB-code). De startdatum van de cursus is de factuurdatum en ik geef aan dat het einde van de cursus 9 maanden na de factuurdatum is. Jouw geboortedatum kun je zelf invullen tijdens de checkout.

Wat krijg ik allemaal als ik het programma aanschaf?

Goeie vraag! Want dit verschilt met alle andere online 'sport-programma's' waarin je vaak alleen een aantal workouts krijgt (voor maar een aantal maanden).

Dit is namelijk een echt HERSTELprogramma.

Je krijgt toegang tot:
🔸 ADEMHALING: Je ademhaling is je fundament, je leert deze weer goed in te zetten.
🔸 Basis BEKKENBODEM-training: je traint met een basis, doch volledig genoeg programma voor je bekkenbodem waar ik als bekkenfysiotherapeut helemaal achter sta.
🔸 WORKOUTS: je traint in 32 weken met meer dan 27 volledige workouts met veilige opbouwende oefeningen toe naar maximaal herstel van jouw lichaam! Ik houd rekening met een eventuele diastase en wanneer je een keizersnede hebt gehad.
🔸 LITTEKENS: ik leg je uit waarom het na een keizersnede 👑 belangrijk is om aandacht voor je litteken te hebben. In video's laat ik je zien hoe je je litteken soepel kunt houden met verschillende massagetechnieken.
🔸 SPECIFIEKE KLACHTEN? Deze module geeft je uitgebreide video's over klachten zoals o.a. een bekkenpijn, verzakking, urineverlies en een diastase.
🔸 TIPS&ADVIEZEN: belangrijke sectie! Hier kun je voor de eerste 9 maanden na je bevalling steeds checken hoe het ervoor staat met het herstel van jouw lichaam en welke passende tips daarbij horen.
🔸 CARDIO: hoe bouw cardio je veilig op? Wil je weer gaan hardlopen? Check dan: Terug naar het hardlopen! TEST JEZELF!
🔸 BONUS: met nog 7 extra workouts! Het houdt niet op haha! Waaronder BOOTIE-en BELLY-Bouwers, een WOD en een HIIT-training van personal trainers.
🔸 EXTRA HULP: bij vragen kun je een bericht sturen en je vind er een community. In deze module vermeld ik duidelijk wanneer aanvullende hulp aan te raden is.
🔸 KENNIS-bank: hierin kun je extra achtergrondinformatie lezen.

Je krijgt extra modules over littekenmassage na keizersnede, bekkenpijn, te gespannen bekkenbodemspieren, diastase, urineverlies, verzakking en pijn na een knip of scheur

Hoewel de de training die je krijgt al een geweldig training is, krijg je toegang tot de volgende modules:

🔸 Litteken
- Littekenverzorging en -massage na een keizersnede
- Pijnlijk, strak en doof litteken (voorkomen)

🔸 Pijn rondom het bekken
- Praktische tips en adviezen bij bekkenpijn
- Waarom een goede 'spierbalans' zo belangrijk is (bij bekkenpijn)
- Test zelf de spieren rondom je bekken
- Diepe bilpijn (tijdens of na de training)?
- Schaambotpijn
- Zorg voor een goede beweeglijkheid van je hele rug

🔸 Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren - extra aandachtspunten
- Specifieke oefeningen bij gespannen bekkenbodemspieren

🔸 Een diastase
- Een diastase - begrijp de oorzaak
- Heb jij een diastase? Doe De DiastaseChecker
- Hoe kan training helpen jouw diastase te verminderen?
- Een diastase verhelpen - extra aandachtspunten
- Steken je ribben (nog) uit?
- Wat kun je doen aan 'uitstekende ribben'?
- Heb jij vooral een bolle onderbuik (in de avond)?
- Een punt op je buik, of bolt je hele buik op tijdens het trainen?
- Mijn diastase gaat echt niet weg 😕

🔸 Urineverlies
- Urineverlies tijdens hoesten, niezen en springen - begrijp de oorzaak
- Urineverlies verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Een verzakking
- Een verzakking - begrijp de oorzaak
- Een verzakking verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Doet dit op het toilet als je last hebt van een verzakking
- Wil jij ook de hele dag je verzakking ‘binnenhouden’?
- Meer last van de verzakking na wandelen?
- Hardlopen met een verzakking - kan dit wel?
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Moeizaam poepen en plassen
- Plas- en poeptips 💩 (net na de bevalling)
- Pas je houding op het toilet aan wanneer je klachten hebt van een verzakking
- Unicornpoep - #SquattyPotty

Is het programma ook in een app beschikbaar?

Ja! Er is een app voor de mobiel. In de welkomsmodule vertel ik je waar je die kunt downloaden.

Ik ben jaren geleden bevallen en heb nog steeds last van een diastase. Is het programma dan nog wel geschikt voor mij?

Ja, dit herstelprogramma is zeker geschikt voor jou! Ook als je vijf jaar na je bevalling nog last hebt van een diastase, kun je er gelukkig nog wat aan doen. In mijn praktijk zie ik regelmatig moeders die een hele tijd na hun keizersnede besluiten om actie te ondernemen, en dat is helemaal prima. Maar ook dán kun je met de juiste training nog verbetering van een diastase verwachten.

Fietsen en wandelen bijvoorbeeld zijn heerlijk, maar helpen helaas niet specifiek bij het herstellen van de verbinding tussen je rechte buikspieren. Om je diastase aan te pakken, is het belangrijk om gericht te trainen. Dit is geen kwestie van een paar weken, want het weefsel heeft een tijdje nodig om zich weer op een goede en stevige manier te gaan ‘rangschikken’. Daarom duurt de training ook 32 weken.

De workouts zijn veilig en opbouwend, juist wanneer je een diastase hebt. Je traint niet alleen je buik, maar je hele lichaam, omdat je hele 'systeem' een rol speelt in het herstel. Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar tijdens de training leer je wel de juiste houding, ademhaling en technieken enz, zodat je na afloop weer klaar bent om de sporten te doen die je wilt.

Daarnaast heb ik een extra module die helemaal gericht is op diastase. Hierin leg ik je in video's uitgebreid uit hoe een diastase ontstaat en hoe je met de juiste oefeningen en technieken de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren) weer kunt verstevigen. Dit is waarschijnlijk waarom je nog dat 'tuutje' ziet bij inspanning.
En:
-Een diastase verhelpen - extra aandachtspunten
-Steken je ribben (nog) uit?
-Wat kun je doen aan 'uitstekende ribben'?
-Heb jij vooral een bolle onderbuik (in de avond)?
-Een punt op je buik, of bolt je hele buik op tijdens het trainen?
-Mijn diastase gaat echt niet weg 😕

Als je besluit om met het programma aan de slag te gaan: super! Het is geweldig dat je tijd neemt voor JOUW herstel - dat vergeten moeders soms een beetje…

Hoe veel tijd per dag ben ik kwijt aan de oefeningen?

Als je start in de kraamtijd dan duren de oefeningen ongeveer 10 minuten per dag. Die tijd mag je jezelf echt gunnen voor je herstel.

En nu ga ik je vertellen hoeveel tijd je in mijn "ideale wereld" aan je herstel kwijt gaat zijn 😇

Voer de workouts 2 (liever 3😅)-4 trainingsmomenten (van 20-30 minuten per keer) per week uit. Of zo vaak als je energie en tijd het toelaten.

Met de bekkenbodemspieroefeningen kun je elke dag 5-10 kwijt zijn.

En daarnaast hoop ik dat je nog wat tijd vrij kunt maken voor wat cardiotraining (wandelen of fietsen bijvoorbeeld).

Heb ik gewichten of banden nodig voor de training?

Ja, je zult nodig hebben: 2 weerstandsbanden, 3 minibanden en wat gewichten. Als je jouw spieren goed wilt trainen en jouw bindweefsel wilt stimuleren tot weer sterker worden moeten we daar 'kracht op gaan uitoefenen'. Daarvoor heb je wat hulpmiddelen nodig.

Ik doe je in de ledenomgeving wat voorbeelden en geef je (niet gesponsorde) linkjes naar producten die ik zelf ook heb. Maar check vooral ook je omgeving of 2e hands!

Wanneer is het herstelprogramma niet geschikt voor mij?

❌ Wanneer jij een heel gecompliceerde zwangerschap en keizersnede hebt gehad en je nu nog erg weinig energie hebt. Wanneer je dagelijks leven nog zo veel energie kost dat je geen reserves hebt. Eerst die boel op de rit krijgen, iets energie overhouden en dán kun je starten.

❌ Wanneer je ontzettend veel bekkenpijn hebt, kan het frustrerend zijn wanneer je de helft van de oefeningen niet kunt uitvoeren. Laat eerst je klachten behandelen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

❌ Wanneer jij op zoek bent naar een quick fix... Verwacht niet dat je over 3 maanden op en top fit bent met een strakke buik. ✅ Dit programma geeft je echt een duurzaam herstel. Dat kost aandacht, moeite en tijd... Maar daar heb je dan ook echt de rest van je leven wat aan. Aan een 'uitgekledere' of kortere versie van het herstelprogramma kan ik niet staan. Je bent simpelweg na 3 maanden training niet volledig weer hersteld.

❗️ Het herstelprogramma is geen therapeutisch programma. Het is geen vervanging voor therapie, maar kan wel een mooie aanvulling zijn. Het richt zich op de vrouwen die een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling hebben gehad.
In het programma geef ik steeds heel duidelijk aan wanneer het verstandig hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Kan ik mee doen als ik niet zo sportief ben?

Haha zeker!

Het herstelprogramma begint echt op niveau van een pas bevallen vrouw en bouwt rustig op zodat iedereen mee kan doen. Vandaar dat ik het ook een 'herstel'-programma noem.

Het doel van het programma is, dat jij over een tijd weer een gezond ‘sport-niveau’ behaalt. Maar in jouw eigen tempo. In de workouts geef ik duidelijk aan hoe jij bv het gewicht aanpast aan jouw niveau.

Wanneer je echt nog nooit gesport hebt, zul je wel even bekend moeten raken van de oefeningen natuurlijk.

Kan ik meedoen als ik borstvoeding geef?

Zeker!
Onderzoek uitgewezen dat er geen verschil is in de melkproductie tussen vrouwen die sporten en niet sporten. En sporten is niet van invloed op de kwaliteit van de borstvoeding.

Kan dat niet goedkoper?

Heb je goed gelezen hoeveel informatie en content je krijgt..? 😅😍😃

Je traint 9 maanden lang, mét bonussen. Je houdt altijd toegang!

Je krijgt mijn volledige bekkenbodemtraining. Hier ben ik in de praktijk al gauw zeker 6-9 behandelingen (á €45 euro) aan kwijt.

Én als je deze training in de sportschool of bij 'na'gym zou volgen, ben je veel meer kwijt. Je bent daar zo €40-50 euro per maand kwijt voor 4 lessen.

Nu kun je ook nog eens alle informatie tot je nemen, en meerdere trainingen per week volgen wanneer het jou uitkomt 🙌🏻

Ik volg liever 'na-gym' denk ik...

Yess, zeker doen! Ik ben niet 'tegen' na-gym omdat ik dit online programma's voor bevallen vrouwen heb gemaakt. Ik heb het zelf ook gegeven!

Het buitenshuis weer oppakken van ‘na-gym’ één keer per week samen met pas bevallen vrouwen is een goed idee! Zorg dan dat je naar een goed opgeleide trainer gaat die ervaring heeft met bevallen vrouwen.

Maar bedenk wel dat één keer per week niet voldoende is om echt je belastbaarheid op te bouwen en weer zo fit als mogelijk te worden. Als je die na-gym dan combineert met dit programma combineren, dan ben je écht goed bezig!

Vergeet niet dat er een besloten community van Bevallen&Door in de ledenomgeving is, hier kun je in contact komen met andere moeders, gezellig!

Richt het programma zich ook op afvallen, borstvoeding of andere ‘mama- en babyzaken’?

In het kort: NEE…

Schoenmaker blijf bij je leest. Niet mijn ding. Ik vind dat ik daar als bekkenfysiotherapeut geen goed advies over kan geven. Ik doe waar ik goed in ben, waar ik voor opgeleid ben en waar héél veel praktische kennis over heb opgedaan! 💪🏻 🙏🏻

Bij Bevallen&Door draait het om jou, ik ben hier om jou te helpen! 💜

Wanneer je wel vragen over randzaken hebt: een diëtist, een lactatiekundige hebben hier een aantal jaar opleiding voor gevolgd en ik niet. Voor de beste adviezen daarover moet je bij hen zijn.

Het Bekkenbodem Herstelprogramma

Het Bekkenbodem Herstelprogramma

FAQ Het Bekkenbodem Herstelprogramma

Voor wie is het programma geschikt?

Dit programma is geschikt voor vrouwen die last hebben van…
- ongewenst urineverlies op buikdrukverhogende momenten. Dit houdt in dat je urineverlies met bijvoorbeeld hoesten, niezen, lachen, springen, rennen.
- het gevoel een zwakke bekkenbodem te hebben
- een vaginaal zwaar gevoel gevoel ervaren, toenemend in de loop van de dag
- ongewenst verlies van windjes

Wanneer is het herstelprogramma niet geschikt voor mij?

Wanneer je klachten hebt van een overactieve blaas, dit houdt in dat je heel vaak en heel nodig moet plassen, en als je urineverlies hebt omdat je de wc niet op tijd haalt, is dit herstelprogramma niet geschikt voor jou.

En ook niet wanneer je opzoek bent naar een naar een quick fix... Je bekkenbodem is een spier, en elke goede training van spieren heeft tijd nodig 🙏🏻

Overleg met je huisarts wanneer:
• OP GEBIED VAN PLASSEN: je vaker dan 2 keer per jaar een blaasontsteking hebt, wanneer je vaker dan 3 x per nacht moet plassen, wanneer je ineens veel vaker moet plassen dan normaal, zonder dat je anders bent gaan drinken, je pijn met plassen hebt, wanneer je bloed in je urine ziet, de kleur en geur urine veranderd is
• OP GEBIED VAN ONTLASTING: aanhoudende hele zachte ontlasting > 3 weken, pijn bij de ontlasting, niet kunnen ontlasten, acuut verlies van ontlasting, bloedverlies bij ontlasting, verklaarbare verandering kleur/consistentie ontlasting, onverklaarbare anale jeuk
• OP GEBIED VAN GYNAECOLOGIE: onbegrepen bloedverlies, onverklaarbaar uitblijven menstruatie, vaginale jeuk/veranderde geur, ernstige verzakkingklachten (wanneer je een vaginale uitstulping ziet)
• OP GEBIED VAN SEKSUOLOGIE: onverklaarbare pijn bij seks

Vergoedt de zorgverzekeraar dit programma?

Bij sommige zorgverzekeraars kun je een zwangerschapscursus (voor een deel) vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan in jouw pakket of je een vergoeding voor een zwangerschapscursus kan krijgen. Per verzekeraar is het wisselend wat de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding zijn.

Op de factuur vermeld ik in ieder geval: mijn naam, BIG nummer en waar ik werkzaam ben (+ AGB-code). Jouw gegevens worden automatisch op de factuur gezet en je geboortedatum kun je zelf invullen.

Hoelang duurt het programma?

Dit Bekkenbodem Herstelprogamma is ingedeeld in FASES. Deze FASES zijn grofweg in een tijdsschema gezet. Maar omdat het om jou en jouw unieke bekkenbodem gaat, zul je de minimale tijd nemen per FASE die ervoor staat, én zul je moeten voldoen aan de voorwaardes voordat je naar de volgende FASE gaat. Deze voorwaardes staan duidelijk beschreven.

Je zult ongeveer 4-6 maanden met het herstel van je bekkenbodem aan de slag gaan 😃

Hoe snel ga ik effect merken?

Dat verschilt per vrouw. Sommige vrouwen zijn na een aantal maanden klachtenvrij, bij sommige vrouwen duurt het langer. Maar dat is ook logisch want dit is afhankelijk van o.a. hoe vaak je bent bevallen, hoe de bevalling is verlopen (of je hele zware kindjes hebt gekregen, of je een knip of scheur hebt gehad, hoe je hersteltijd is verlopen), hoe ernstig je klachten zijn, of je een goed bekkenbodemspiergevoel (awareness) hebt.
Maar zoals met al het herstel in een lichaam, spelen ook andere factoren een rol zoals je overige gezondheid (zo is bv overgewicht van invloed op je klachten) maar bijvoorbeeld ook stress, hier reageert een bekkenbodem ook op. Maar ook of je je oefeningen wel echt trouw uitvoert is een belangrijke factor. In de bekkenfysiotherapiepraktijk merk ik echt dat wanneer vrouwen dit programma consequent volgen, zij écht verschil merken!
Helaas kan ik je dus geen garanties geven ;-) Maar dat kan niemand je... 🙂

Waaruit bestaat het programma?

Duidelijke oefeningen, tests en vragenlijst om te bepalen of jij misschien juist wel last hebt van een overactieve bekkenbodem.

Elke FASE bestaat uit:
- een Welkomswoord van mij
- wat extra ondersteunende achtergrondinformatie
- alle oefeningen in videovorm
- een overzichtelijk PDF met de oefeningen die je kunt printen zodat wanneer je bekend bent met de video's niet steeds achter je tablet of laptop hoeft te zitten...
- voorwaardes om de FASE af te kunnen sluiten

Daarnaast krijg je nog extra BONUS-workouts voor je lichaam. Maar ook krijg je toegang tot de volledige Module Tips&Adviezen. Dit is handig wanneer jij ergens de afgelopen 9 maanden bent bevallen. Je kunt steeds checken hoe het herstel van jouw lichaam ervoor staat en welke activiteiten (al) passen bij jouw herstellende bekkenbodem.

Hoe veel tijd ben ik kwijt aan de oefeningen?

Je zult elke dag ongeveer 10 minuten moeten reserveren voor de oefeningen. En daarnaast hoop ik dat je nog wat tijd vrij kunt maken voor het lezen van wat achtergrondinformatie.

Krijg ik ook advies of het verstandig is om andere hulp te zoeken (bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut)?

JA, hier ben ik als bekkenfysiotherapeut natuurlijk heel alert op. Een online programma zal niet voor iedereen een volledig passende oplossing bieden. Dus je leest heel duidelijk wanneer het voor jou verstandig is extra hulp te zoeken. Maar ik weet zeker dat naast bekkenfysiotherapie dit programma een hele mooie aanvulling of opvolging kan zijn.

Andere vragen?

Stuur mij een mailtje: merel@bevallenendoor.nl

Je krijgt extra modules over te gespannen bekkenbodemspieren, urineverlies, verzakking en pijn na een knip of scheur

Hoewel de de training die je krijgt al een geweldig training is, krijg je toegang tot de volgende modules:

🔸 Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren
- Te gespannen bekkenbodemspieren - extra aandachtspunten
- Specifieke oefeningen bij gespannen bekkenbodemspieren


🔸 Urineverlies
- Urineverlies tijdens hoesten, niezen en springen - begrijp de oorzaak
- Urineverlies verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Een verzakking
- Een verzakking - begrijp de oorzaak
- Een verzakking verhelpen - specifieke oefeningen
- Leefstijladviezen
- Doet dit op het toilet als je last hebt van een verzakking
- Wil jij ook de hele dag je verzakking ‘binnenhouden’?
- Meer last van de verzakking na wandelen?
- Hardlopen met een verzakking - kan dit wel?
- Wat als de training niet helpt?

🔸 Litteken na een knip of scheur
- Een knip
- Een (totaal)ruptuur
- Littekenverzorging en -massage na een knip of scheur
- Pijnlijk en strak litteken (voorkomen)

Klaar voor de start? 🚀

Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur me een mail 📧