Laat een moeder direct een afspraak maken:
Moeders met klachten:
Er is geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij urineverlies worden, op basis van een verwijzing, maximaal 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.
Van deze moeders weten we dat zij meer risico lopen op het ontwikkelen van klachten (later in hun leven). Voor hen kan een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut ook zinvol zijn.
* = belangrijkste risicofactor
Urineverlies:
Ontlastingverlies:
Verzakking:
Erfelijke aanleg speelt een rol.
Nederlands onderzoek door Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove toont aan dat de combinatie van de volgende factoren samen 46% kans geeft op het ontwikkelen van een verzakking later in het leven:
Lees meer onderbouwing in deze blog: 📚 Loop jíj́ risico op bekkenbodemproblemen na de bevalling? 🧐 >>>
Bekken(bodem)check
Minder dan de helft van de vrouwen zoekt hulp bij klachten die gerelateerd zijn aan een bekken(bodem)-disfunctie. Vrouwen met risico op bekken(bodem)-disfuncties krijgen in de huidige peripartumzorg nog geen geïndiceerde preventieve adviezen en therapie. Om deze zorg te verbeteren en ten behoeve van de preventie en reductie van bekken(bodem)klachten zijn door de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie (NVFB) de Postpartum Screeningsvragenlijst (De bekkenbodem(check) en het Postpartum Consult Bekkenfysiotherapie ontwikkeld.
De bekkenbodem(check) focust op vijf aandachtgebieden:
Uit de score van de Postpartum Screeningslijst volgt een gericht advies:
wil je meer uitleg over de inhoud van de Screeningslijst, de mogelijke adviezen en een beschrijving van het Postpartum Consult Bekkenfysiotherapie? Lees het hier.