Loop jíj́ risico op (het krijgen van) bekkenbodemproblemen? 🧐

Loop jíj́ risico op (het krijgen van) bekkenbodemproblemen? 🧐

Na het lezen van deze blog weet je of jij meer risico loopt op het krijgen van urineverlies, ontlastingsverlies of een verzakking (later in je leven).

➡️ Niet om je bang te maken, maar juist om je bewust te maken van het feit of het voor jou extra verstandig kan zijn om bekkenbodemoefeningen na de bevalling te gaan doen. Zodat je er zelf wat aan kunt doen om die kans op (het krijgen van) bekkenbodemproblemen te verkleinen.

Bekkenbodemproblemen

Wanneer je bekkenbodem niet goed functioneert kun je klachten krijgen en dit heeft vaak te maken met de zwangerschap en bevalling. 
En wanneer je 1 van deze klachten ervaart, hoef ik je niet te vertellen dat deze je behoorlijk kunnen belemmeren in je dagelijks leven en tijdens sociale activiteiten... 😖

Uit onderzoek blijkt dat...

  • 25% van de vrouwen 1 of meer bekkenbodemproblemen ervaart. 
  • Dit neemt tot tot 53% met het ouder worden! 
  • En 1 op de 5 vrouwen wordt hiervoor uiteindelijk geopereerd.


Bekkenfysiotherapie bij FysioSpecialist


Hoe vaak ik in mijn behandelruimte als bekkenfysiotherapeut wel niet hoor dat na de bevalling...
🙁 De baby nog regelmatig de schuld krijgt van 'de lucht' van het puffertje... 💨
🙁 Jonge moeders echt met hun hand in hun kruis naar de wc lopen omdat ze bij aandrang voor de plas dachten dat ze nog wel even die vaatwasser konden uitpakken en hun kleintje konden verschonen....
🙁 Meiden die niet meer terug durven naar de groepslessen in de sportschool omdat ze bang zijn voor een natte sportbroek.
🙁 Vrouwen de deur niet uit gaan voordat ze ontlasting hebben gehad. Want wanneer de aandrang komt in de supermarkt... dan moeten ze de boodschappen achterlaten en zich naar huis snellen!

Maar ook vrouwen jaren na hun bevallingen (!!!), die liever geen seks meer met hun partner willen omdat ze zich zo generen en bang zijn voor urineverlies! Oh en trouwens, hun partner denkt dan dat ze voor hun nek naar de fysio gaan...

En ik dacht echt dat we er anders voor stonden in 2022. Maar door deze vrouwen besef ik me ineens: Wat een TABOE rust er nog op deze klachten!

Loop jíj́ meer risico op bekkenbodemproblemen?

Een paar fanatieke Nederlandse bekkenfysiotherapeuten hebben gekeken naar uitkomsten van ontzettend veel onderzoeken waarin werd gekeken welke vrouwen meer risico hebben op het (krijgen) van bekkenbodemproblemen (later in hun leven) én wat je eraan kunt doen om de kans hierop te verminderen. (Hage-Fransen MAH et al, 2021)

Kijk eens naar de volgende risicofactoren. (* = belangrijkste risicofactoren)

Het blijkt dat je meer risico loopt op urineverlies wanneer…

  • Je tíjdens je zwangerschap last hebt gehad van urineverlies*
  • Je bevallen bent met een vacuümpomp of een tang
  • Een knip hebt gehad
  • Een scheur hebt opgelopen
  • Obstipatie hebt (verstopping van de ontlasting).

Het blijkt dat je meer risico loopt op ontlasting(!)verlies wanneer…

  • Je tíjdens je zwangerschap last hebt gehad van ontlastingsverlies*
  • Je ouder bent dan 35*
  • Wanneer er oxytocine is toegediend tijdens je bevalling*
  • Wanneer je kindjes zwaarder was dan 8 pond (4000 gram)*
  • Je bevallen bent met een vacuümpomp of een tang
  • Je voor je bevalling een BMI had van meer dan 30

Het blijkt dat je meer risico loopt op een verzakking wanneer…

  • Die risico’s zijn niet helemaal duidelijk naar voren gekomen uit dit onderzoek.
    Maar Promotieonderzoek (2017) van Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince van het Radboudumc toonde aan dat erfelijke aanleg een rol speelt. Dus het is interessant om te weten of je moeder of je eventuele zus een verzakking heeft… 
  • Maar Nederlands onderzoek van Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove laat een aantal combinatie van risicofactoren zien, die samen 46% kans geven om later in je leven last te krijgen van een verzakking. 1. tijdens je zwangerschap al een vaginale uitstulping ziet en/of voelen, 2. een moeder met een verzakking hebben (die erfelijke aanleg dus) en 3. het verrichten van zwaar lichamelijk werk.

👩‍💻 In deze blog lees je over hoe je verantwoord start met bekkenbodemoefeningen na je bevalling: Bekkenbodemoefeningen voor na de bevalling.

CONCLUSIE: moet jij jouw bekkenbodem gaan trainen na de bevalling?

De belangrijkste risicofactoren* voor het krijgen van urineverlies of ontlastingsverlies zijn: het al hebben van urine- of ontlastingsverlies in de zwangerschap, ouder zijn dan 35 jaar, oxytocine toediening tijdens je bevalling en een kindje > 4000 gram.

Wat tijdens de bevalling is gebeurd, daar kun je nu niks meer aan veranderen. Maar als jij nu op 36-jarige leeftijd een schattige 9-ponder in je armen hebt liggen, maar wel na een behoorlijke dosis weeënopwekkers en 1,5 uur hard persen...  Nou... dan zijn dit behoorlijk wat 'vinkjes' in het rijtje risicofactoren...
En om nou je handen in de lucht te gooien en zeggen over je urineverlies: "Jaaa, maaaar ik had ook een hele zware bevalling, dus dat urineverlies, daar kan ik niet zo veel aan doen, dat hoort er denk ik een beetje bij dan."

❌ HO FF! STOP! ❌ 

Wat ik juist probeer te vertellen is, dat ik je met deze blog niet probeer bang te maken, maar juist bewust. Jij weet dat je nu meer risico loopt op het (ontwikkelen) van bekkenbodemproblemen (later). Dus je kunt nu actie ondernemen 💪🏻 

Dus juist voor vrouwen die meer risico lopen: ga echt met aandacht om met je bekkenbodem en start met oefeningen.

✅ Het advies: ga bij deze risicofactoren zéker met aandacht met je bekkenbodem om tijdens in hersteltijd na je bevalling en start, ook als je geen klachten ervaart preventief met bekkenbodemoefeningen.

✅ Maar ook: ben je nu zwanger en heb je klachten? Dan kan het zeker helpen om nu je bekkenbodem al te gaan trainen. Ik deze blog vind je bekkenbodemoefeningen voor tijdens je zwangerschap.

✅ Maar de oorzaak van bekkenbodemklachten is ‘multifactorieel’… Op de praktijk zie ik vaak genoeg vrouwen na een droombevalling die tóch klachten hebben en dan start je natuurlijk ook met het doen bekkenbodemoefeningen. 

Door het (preventief) doen van oefeningen, kun je zelf de kans verminderen op het krijgen van klachten!


 

Bekkenbodemoefeningen
Je kunt voor training contact opnemen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, maar je kunt ook een kijkje nemen bij het online programma: Het Bekkenbodem Herstelprogramma. 

Herstel na bevalling

En wanneer je (binnen een jaar na je bevalling) een volledig herstelprogramma wilt, ook gericht op je buik, algehele kracht en conditie, dan is het volledige herstelprogramma wat voor jou!

👩🏻‍⚕️ Natuurlijk kunnen bekkenfysiotherapie en 1 van de online programma's heel goed náást elkaar lopen. Dit doe ik zelf vaak op de praktijk, zo kan ik met een beperkt aantal behandelingen vrouwen over een lange tijd zien, en thuis hebben ze álle informatie, en oefeningen 24/7 tot hun beschikking!  

📚 Wil jij na je bevallig bekkenbodemoefeningen gaan doen, kijk dan dus eens bij deze blog: Bekkenbodemoefeningen voor na de bevalling.

Reactie plaatsen