Het bekken

Het bekken

Het bekken is het bottige gedeelte van het lichaam dat je romp met je benen verbindt en de basis is voor je wervelkolom. De kommen van je heupen en je zitbeenknobbels zijn ook onderdeel van het bekken.  
Het bekken bestaat uit 3 botstukken: de linker en de rechter bekkenhelft, aan de achterzijde het driehoekige heiligbeen en daar onderaan het stuitje.


Het bekken met de heupkommenVooraanzicht van het bekken


het bekken met het heiligbeen, de si-gewrichten, het stuitje de symfyse en de zitbeenknobbelsAchteraanzicht van het bekken


Op de plaats waar de bekkendelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten:

  • Aan de achterzijde aan weerskanten van het heiligbeen de 2 ‘sacro-iliacale gewrichten’ ook wel de SI-gewrichten genoemd, wat dan vertaald in het Nederlands weer de ‘heiligbeen-bekken-gewrichten’ betekent.
  • En aan de voorkant de symfyse, daar waar beide schaambeenderen bij elkaar komen. Dit is een collageen/kraakbenige structuur. Deze botdelen worden bij elkaar gehouden door banden en daaroverheen pezen en spieren (bekken, buik, bil en rugspieren).


Deze botdelen worden bij elkaar gehouden door banden en daaroverheen pezen en spieren (bekken, buik, bil en rugspieren).

bekkenbanden anatomieHet bekken met alle bekkenbanden

Het bekken beschermt de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen.

En daaronder vanaf het schaambot aan de voorkant, naar beide zitbeenknobbels aan de zijkant en richting het stuitje aan de achterkant, hecht als een soort ruitvormige spier je bekkenbodem vast!

ruitvormige spier bekkenbodemOnderaanzicht van de bekkenbodem in het bekken


"Het bekken is bij mannen en vrouwen een klein beetje verschillend: bij vrouwen is de doorgang wat breder en soepeler zodat kinderen kunnen worden gebaard!"


Ingenieus gemaakt dus zo'n vrouwelijk bekken. Tijdens de zwangerschap verweken de structuren van het bekken om uiteindelijk te kunnen bevallen. Lees hier meer over de bevalling :-)


Reactie plaatsen