Een keizersnede

De keizersnede


Een keizersnede is een buikoperatie waarbij je baby via de buikwand geboren wordt. Er is een wond met meerdere wondlagen en meerdere lagen met hechtingen. Je moet hier echt een tijd van herstellen. Ongeveer 17 van de 100 vrouwen bevallen in Nederland met een keizersnede. Bij de helft is dat gepland, bij de andere helft ongepland.

Wanneer een keizersnede?

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Het kan ook zijn dat een gewone bevalling te grote risico’s voor jou of je baby met zich meebrengt.

Het UMCG geeft in hun voorlichting de volgende mogelijke redenen aan voor een (geplande) keizersnede:

  • Een afwijkende ligging van de baby (stuit- of dwarsligging)
  • De bevalling (ontsluiting of indaling) vordert niet of onvoldoende
  • Voorliggende placenta; de placenta ligt over de baarmoedermond en blokkeert hiermee de uitgang voor de baby
  • Wanneer u twee keer (of vaker) een keizersnede heeft gehad
  • Wanneer u ernstig ziek bent (bijvoorbeeld het HELLP-syndroom of Pré-eclampsie)
  • Kans op ‘verhaking’ bij meerlingen
  • Ernstige groeivertraging van de baby
  • Als het niet goed gaat met de baby

Maar ook kunnen er psychische redenen zijn om voor een keizersnede te kiezen. Maar ook wanneer je tijdens een eerdere vaginale bevalling een (sub)totaal ruptuur hebt opgelopen, zou een keizersnede overwogen kunnen worden. Dit is allemaal bespreekbaar met de gynaecoloog 🙂

“So one size does NOT fit all…”

herstel na een keizersnede
De operatie

Tijdens de operatie wordt door de gynaecoloog door verschillende lagen heen gegaan, om bij je baarmoeder en kindje te komen. Je rechte buikspieren worden op de linea alba (de bindweefselverbinding tussen je rechte buikspieren) alleen in de lengterichting (van je navel tot je schaambot) van elkaar los geschoven, deze worden niet horizontaal doorgesneden! Vervolgens worden ook alle lagen weer gehecht.

In dit filmpje zie je alle deze verschillende lagen erg mooi ⬇️


Herstel na een keizersnede

Dit heeft allemaal tijd nodig om goed te herstellen. En jij zal dit natuurlijke herstel op een gunstige manier kunnen beïnvloeden door een combinatie van rust en gedoseerde opbouw van activiteiten en oefeningen.
Blijf je bedenken dat het litteken wat je ziet, alleen maar de buitenkant is. De snede gaat natuurlijk door alle weefsels heen, tot en met je baarmoeder!Je hebt dus ook een litteken op je baarmoeder dat aan het genezen is!

Wil je na een (keizersnede)bevalling jouw buikspieren veilig en duurzaam trainen? 💜

Kijk eens naar het online herstelprogramma van Bevallen&Door. Dit is een kant-en-klaar programma wat het natuurlijke herstel van jouw lichaam optimaal ondersteunt met duidelijke aanwijzingen wat wél en nog niet te doen na een keizersnede 💪🏻 😃 Ook ga je ook aan de slag met je litteken. Een niet verkleefd maar soepel litteken ziet er niet alleen mooier uit, maar belangrijker: een goede 'verglijdbaarheid' van al die weefsels die gehecht zijn is belangrijk voor weer een goede functie van je buikwand. Hier lees je wat het herstelprogramma voor jou kan betekenen.

Herstel na bevallingWist je dat…

  • Het ‘keizerlijk bevallen’ toch niet de naam te danken heeft aan de naam van Julius Caesar? Hij zou de eerste zijn die op deze wijze ter wereld kwam. Maar waarschijnlijk komt het van het Latijnse woord “caedere”, wat “snijden” betekent.
  • Wereldwijd 20-30% van de vrouwen bevalt met een keizersnede?

Je keizerlijk gedragen

Je mag je na een keizersnede trouwens wel echt keizerlijk gedragen, want herstellen van een ‘normale’ bevalling is al erg pittig, maar het herstellen van een keizersnede kost nóg meer energie. Veel vrouwen onderschatten dit. Je zult jezelf dus extra tijd moeten geven om hiervan te herstellen. Laat je verwennen door iedereen, neem in begin echt alle hulp aan die je wordt aangeboden. Laat het je maar aanreiken! 👸🏼

“Misschien vind je het lastig om extra hulp aan te nemen, toch doen! Dit zal je uiteindelijke herstel ten goede komen.”

Fabels en Feiten over de keizersnede

Je rechte buikspieren worden tijdens de operatie dwars doorgesneden.
❌ Fabel!
Dit gebeurt gelukkig niet; van je navel tot je schaambot wordt de middellijn van je rechte buikspieren onder de navel, een stukje opengeschoven/gescheurd van boven naar beneden.

Je hoeft je bekkenbodemspieren na een keizersnede niet te trainen.
❌ Fabel!
Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die bevallen zijn middels een keizersnede later in hun leven minder vaak klachten hebben van een verzakking en ontlastingsverlies. Maar ook na een keizersnede is het verstandig je bekkenbodemspieren te trainen. Je bekkenbodem is dan niet opgerekt zoals bij een vaginale bevalling, maar ze moeten wel herstellen van de zwangerschap.

Je hebt meer kans op het ontwikkelen van een diastase na een keizersnede.
✅ Feit! 
Dus daarom is het verstandig dat je verantwoord je buikspieren weer optraint!
In deze blog lees je: Buikspieroefeningen na de bevalling: wanneer mag dit weer?
En dit is de het eerste blog uit een reeks van 3 over de diastase: “Ik voel een gat tussen mijn buikspieren!” Drieluik over de diastase - Deel 1️⃣

Het kan zijn dat de huid rondom je litteken gevoelloos is en blijft.
Feit!
Er zijn wat huidzenuwtjes beschadigd tijdens het opensnijden van je huid, dit is heel normaal. Soms komt het gevoel niet helemaal meer terug. Zelf je litteken masseren kan helpen!

Sommige vrouwen voelen (meestal tijdelijk) hun core minder goed na een keizersnede.
✅ Feit!
Door de operatie, mogelijke verklevingen van de onderhuidse weefsels aan elkaar, kan het gevoel en dan ook de bewuste aansturing van je core verminderd zijn. Het kan een rare gewaarwording zijn dat wanneer jij een signaaltje naar je dwarse buikspieren geeft, deze daar niet wordt opgepikt.

Informatie over de eerste 6 weken na je keizersnede

Van het ziekenhuis krijg je ook informatie mee. 

  • Je mag traplopen zodra je thuis bent, maar beperk dit.
  • Het is van belang dat je de eerste dagen thuis elke dag een stukje loopt; dit om het risico op trombose te verkleinen.
  • Probeer je rechte buikspieren niet aan te spannen (rol op je zij als je opstaat vanaf je bed of de bank), maar dit doet ook zeer, dus je merkt dit meteen ?
  • Je mag de 1e 6 weken niet zwaarder dan 5 kg tillen. En als je tilt, buig dan goed door je knieën en houd datgene wat je tilt dichtbij je lichaam.
  • Gaandeweg kun je je activiteiten uitbreiden; zelf koffiezetten, licht huishoudelijk werk, naar buiten gaan wandelen, maar ga in het begin niet alleen en niet te ver. Dit is allemaal vermoeiender dan je denkt en de pijn kan erg tegenvallen.
  • Na één of twee dagen beginnen je darmen weer te werken. Dit kan pijnlijke krampen geven. Pers op het toilet niet, dit is belastend voor je buik, en zal vanwege de pijn in het begin ook nog niet gaan.
  • Je buik is pijnlijk, niet alleen ter hoogte van het litteken maar misschien ook hoger, tot aan de navel. Dit komt dus doordat onder de huid de rechte buikspieren verticaal van elkaar zijn los gemaakt.
  • Hoesten, niezen en lachen zijn pijnlijk. Maar de wond is sterk genoeg om daartegen te kunnen. Door druk met een hand of handdoek tegen de wond te geven kan dit wat minder pijnlijk zijn.


👩🏻‍⚕️ 🧑🏻‍⚕️ Deze tekst is medisch gereviewd door gynaecologen dr. L. Bullens en dr. MH van der Gaast.

Reactie plaatsen