Het Uilen-meisje 🦉

Een mogelijkheid om bij kinderen te checken of er sprake is van obstipatie (verstopping van de ontlasting) is om met echo te meten hoe breed het rectum is. Is dit breder dan 25 millimeter en voelen zij geen aandrang? Dan kan dit samen met andere bevindingen het teken zijn dat er sprake is van obstipatie 💩 En dit bekeken we tijdens deze behandeling.

Maar ff! HOE COOL ziet de ontlasting van dit meisje eruit? Het meisje, haar moeder en ik zagen ineens een uil 🦉! Dit meisje gaat de boeken in als ‘het uilen-meisje’, zie je h’m? 😍

Sindsdien zie ik trouwens ook dino’s 🦕 en tijgers 🐯 voorbijkomen 😂

Echografie bij de bekkenfysiotherapeut

Maar soms ook ZOEF! een windje die in beeld voorbijschiet. En ja, die komt er dan ook wel eens uit... Schaamrood op de wangen van de persoon die er ligt, tevens vaak ook de reden dát ze er liggen - maar ongeveer ook het enige bedrijfsrisico wat een bekkenfysiotherapeut kan lopen. And we don’t care! 💨

Echografie bij de bekkenfysiotherapeut

Echografie zet ik bij volwassenen ook diagnostisch in. 

🔦 Zo kun je bijvoorbeeld kijken of je je blaas helemaal goed leegplast – want soms voel je dit na een bevalling niet meer zo goed…
🔦 Of kunnen we staand gaan kijken of dat zware gevoel wat jij ervaart een blaasverzakking is. Dan zet ik de probe (de kop van de echo) met heel veel gel 😅 tussen je schaamlippen.
🔦 Of een verzakking van je endeldarm. En dan snap je ineens waarom je ontlasting er zo lastig uitkomt en jij steeds het gevoel hebt dat er wat achterblijft, vet irritant…
🔦 En dat gleufje tussen je buikspieren na de zwangerschap, hoe breed is die nou echt

verzakking na bevalling

Maar echografie zet ik ook als ‘feedback middel’ tijdens het oefenen in. 

💡 Bijvoorbeeld van de bekkenbodemspieren: je ziet ze letterlijk aanspannen en loslaten. Handig man, je krijgt zo letterlijk te zien wat er van binnen gebeurt, terwijl je dat mogelijk (nog) niet helemaal zo goed voelt! Super helpend bij het goed leren uitvoeren van bekkenbodemoefeningen!


💡 En met de probe op je buik kun je heel mooi je diepe buikspieren zien aanspannen – die zie en voel je normaal bij een lichte aanspanning zelf niet echt. Dus het is best lastig om te weten of je ‘het wel goed doet’. Dus de echo levert heel vaak ‘aha-momenten’ op!

En deze diepe dwarse buikspieren zijn belangrijke spieren in het herstel na je zwangerschap: ze vormen namelijk de voorkant en de zijkant van je core (je korst/ het centrum van je lichaam) en zijn tijdens de zwangerschap behoorlijk opgerekt en verzakt is geraakt. 👀 Wanneer je deze spieren (weer) bewust leert inzetten tijdens oefeningen en in je dagelijks leven is je lichaamshouding beter, ervaar je waarschijnlijk minder klachten, is je wervelkolom beter beschermd, kun je bewegingen beter uitvoeren en meer kracht leveren én ze spelen een sleutelrol in het herstel van een diastase (dat weken gleufje wat je tussen je buikspieren voelt net na de bevalling)!

En wat dacht je na een keizersnede 👑 Je hebt een groot litteken op je buik en dan kan het helemaal best moeilijk zijn om die diepe stabiliserende spieren van je core weer (voelen) aanspannen.

En in alle gevallen: je krijgt meer vertrouwen voor wanneer je thuis aan het oefenen gaat!

Over goed en zo pijnloos als mogelijk plassen en poepen na de bevalling heb ik trouwens nieuwe blog geschreven: Tips voor de eerste keer plassen en poepen (net na de bevalling) 🚽💩 >>>

Reactie plaatsen