Goed plassen en poepen (net na de bevalling) πŸš½πŸ’©

Goed plassen en poepen (net na de bevalling) πŸš½πŸ’©

De eerste keer plassen en poepen na de bevalling is voor veel vrouwen best even spannend. Helaas kun je je onderkant niet even een weekje rust geven door niet te plassen en poepen… Maar gelukkig: van de meeste moeders op de praktijk hoor ik datΒ het bijna altijd MEEVALT!

Goed toiletgedrag en -gewoonten dragen al bij aan een verbeterde bekkenbodemfunctie!

Tips voor het plassen

Na een keizersnede πŸ‘‘ heb je sowieso een katheter gehad en sommige vrouwen ook met een vaginale bevalling. Hierdoor loop je wat meer kans op een blaasontsteking, wees hier alert op en drink echt genoeg.

Het kan zijn dat je de eerste tijd na je bevalling nog niet zo goed voelt dat je moet plassen. Dat kan best een rare gewaarwording zijn; je ervaart buikpijn en als je naar het toilet gaat komt er een enorme plas! Als dit gebeurt: ga dan heel bewust elke 2-3 uur 'op de klok' plassen want je wilt een blijvende overrekking van je blaasΒ voorkomen. Dat je het nog niet zo goed voelt, komt omdat de zenuwtjes van je blaas tijdens een bevalling enorm op rek hebben gestaan en tijdelijk het signaaltje niet goed doorgeven. Bijna altijd is dit tijdelijk.

Bekendste tip net na de bevalling: neem een flesje lauw water mee naar het toilet, dit verdunt de plas waardoor het minder pijnlijk is bij een eventuele wond.

Algemene plastips

🚰 Drink altijd voldoende - met borstvoeding natuurlijk extra! Probeer dit over de dag te verdelen en drink niet onnodig veel in de avond: dan is de kans groot dat je nachtrust hierdoor (onnodig 😬) verstoord wordt. Algemene regel: drink 2/3e van je vochtintake voor 16:00u.

βœ… Normaal plas je ongeveer elke 2-3 uur.

βœ… Zet je voeten plat op de grond, niet op je tenen, steun niet op je ellebogen, zit ontspannen rechtop.

βœ… Belangrijk is dat je bekkenbodemspieren goed kunnen ontspannen op het toilet, neem-de-tijd hiervoor! Wacht tot de blaas zelf begint met plassen. Druk nooit mee.

βœ… Als er geen urine meer komt, kantel je bekken dan een aantal keer rustig van voor naar achter (holle en bolle rug maken) en wacht of er nog wat komt.Β 

βœ… Na afloop span je je bekkenbodemspieren een aantal keer aan.

βœ… Droogdeppen: altijd van voor naar achteren.

❌ Duw niet mee tijdens het plassen, je blaas is een spier en kan dit echt zelf!

❌ Ga niet stippeltjesplassen - dit is geen goede bekkenbodemoefening. Dit onderbreekt juist het plasreflex steeds waardoor er kans is dat je je blaas niet goed leegplast (lees: meer kans op blaasontstekingen). Het is beter wanneer jij middels goede oefeningen je bekkenbodem gaat oefenen.

Plastips na de bevalling

Tips voor het poepen

De ontlasting komt vaak pas een aantal dagen na de bevalling op gang omdat je darmen tijdens de bevalling helemaal zijn leeg geduwd. En ook na een keizersnede kan het poepen even op zich laten wachten. Dit is normaal. Maar omdat de ontlasting nu wat langer in je dikke darm zit en jij wat minder beweegt, kan deze wel wat harder worden, en dat is nu net even niet wat je wilt...

Na de bevalling verlies je ook veel vocht door (nachtelijk) zweten en eventueel borstvoeding waardoor je ontlasting harder kan worden. Jee!Β Tel maar eens op hoeveel die kleine drinkt en wat jij dus minimaal extra moet drinken! Blijf genoeg drinken!Β 

Pers nooit onnodig tijdens het poepen, zowel om niet onnodig druk uit te oefenen op je bekkenbodem (dit geldt voor iedereen - voor altijd ♾️ πŸ˜‡). Maar doe dit zeker niet niet na een bevalling of keizersnede. En ook wanneer je wat aambeien hebt opgelopen is persen niet helpend. Deze trekken vaak vanzelf weer weg als - je er maar niet steeds onnodig druk opzet...

Algemene poeptips

βœ… Houd je ontlasting soepel door genoeg te drinken en vezelrijk te eten. Wanneer je ontlasting 3 dagen na je bevalling nog niet is gekomen, vraag je huisarts om macrogol. Of haal bij de drogist Dulcosoft, dit maakt je ontlasting zachter. Psylliumvezel kan ook helpen, maar daar moet je echt voldoende bij drinken.

βœ… Ga altijd naar het toilet bij aandrang voor ontlasting! Je voelt deze aandrang bij je anus.

βœ… Zet je voeten plat op de grond, niet op je tenen, steun niet op je ellebogen, zit met een bolle rug. Met een bolle rug en achterover gekanteld bekken is je anus het laagste punt geworden.

βœ… Om de ontlasting extra gemakkelijk te laten komen zet je je voeten op een verhoging. Dit is een hele natuurlijke houding om in te poepen; je bekkenbodemspieren geven zo meer ruimte en de ontlasting komt echt gemakkelijker! Probeer maar eens!

βœ… Na ontlasting schoonvegen van voor naar achteren.

❌ Pers zeker de eerste weken echt niet mee met de ontlasting!

πŸ”Έ EXTRA TIP:Β Komt je ontlasting niet goed op gang? Dan helpt beweging: ga even wandelen. Maar ook het kantelen van je bekken op de wc kan helpen. Ook in de ochtend een glas lauw water kan wonderen doen!

πŸ”Έ EXTRA TIP: Wanneer je ontlasting (hard is en) er niet goed uitkomt; ondersteun dan je perineum (het stukje tussen je vagina en anus door met je vingers hier wat tegendruk te geven. Hierdoor ondersteun je je bekkenbodem en gaat het gemakkelijker, probeer maar eens 😊 Zie de paarse vingers in de afbeelding.

Poephouding op de wc - gebruik een krukje


Reactie plaatsen