De zwangerschap
Hét medische boek ‘Obstetrie en gynaecologie: De voortplanting van de mens’ omschrijft de zwangerschap als volgt:
“Zwangerschap, dat is de fantastische fysiologische aanpassing van het lichaam en geest van de aanstaande moeder die het mogelijk maakt dat het ongeboren kind zich goed in haar lichaam ontwikkelt”.
Hieronder lees je een aantal veranderingen die je lijf in 9 maanden ondergaat. Respect voor jouw lijf! 👊🏻
Soepeler bindweefsel
Ál het bindweefsel in je lijf wordt slapper en is meer vocht vast gaan houden onder invloed van de schommelingen van je hormoonhuishouding (progesteron en relaxine) tijdens de zwangerschap. Dit is handig, want je babytje moest genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien en uiteindelijk moet je kunnen bevallen!
Wist je dat collageen een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam is? Het maakt deel uit van het bindweefsel, dat in verschillende organen en weefsels wordt aangetroffen. Het geeft vooral stevigheid aan vele structuren, als een soort ‘basis’ waarop bv organen zich kunnen ontwikkelen of ondersteunen.
Collageen zit bijvoorbeeld ook in je banden (in 'ligamenten). Door de relaxine kunnen ook je bekkenbanden tot op zekere hoogte worden ‘verzacht’ en kan hun flexibiliteit worden vergroot. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat het de bevalling vergemakkelijkt!
Helaas zijn de hormonen die voor deze verslapping/verweking hebben gezorgd, niet zo specifiek gericht om alleen het gebied van je buik, buikspieren en bekken(bodem) te versoepelen. Ook worden bijvoorbeeld al je gewrichten soepeler. Als je altijd last had van zwakke enkels, of een instabiele knie dan is de kans in de zwangerschap groter dat je hier doorheen zult gaan.
Door deze algehele versoepeling werken bijvoorbeeld ook je darmen trager. Daar komt nog de groei van je baarmoeder bij, en daarom heb je dus meer kans hebt op obstipatie tijdens de zwangerschap. Ontzettend vervelend, ga je hard zitten persen op het toilet, krijg je ook nog eens aambeien die je nooit had…
Wist je dat…
- veel vrouwen door deze loosey-goosey hun bekken aan het eind van de zwangerschap wel eens horen ‘kraken’? En dat dit dus normaal en niet erg is... :-)
- normaalgesproken je schaambeen praktisch onbeweeglijk is, maar aan het eind van de zwangerschap heeft het water opgenomen dat voor meer beweeglijkheid zorgt. Dit is handig, want als je vaginaal bevalt, is een soepel bekken noodzakelijk!
Maar ook de druk op je bekkenbodem nam toe door de groei van je baarmoeder en je future baby. Door deze druk kon je bij tillen, niezen of lachen urineverlies hebben gehad.
Je leest hier hoe je je bekkenbodem in de zwangerschap kunt trainen om dit te voorkomen!
In de zwangerschap krijgt uiteindelijk 2 op de 3 vrouwen klachten die nog nooit lage rug- of bekkenklachten hebben gehad. Van de vrouwen die al voor hun zwangerschap klachten hadden, krijgt bijna 9 op de 10 klachten.
Heel functioneel dus die versoepeling van je lijf, maar je kunt er tijdelijk onhandige kwaaltjes van ondervinden!
Hormoonhuishouding
Wist je dat niet alleen jouw hormoonhuishouding op de kop staat? Het testosteronniveau van mannen blijkt ook te dalen tijdens de zwangerschap van hun vrouw. De laatste weken van de zwangerschap daalt het testosteronniveau in het mannenlichaam met maar liefst 33%. Hierdoor verandert zijn gedrag; het zorgt ervoor je partner beter gaat luisteren als de baby geboren is en ook is hij in staat beter te reageren op het huilen van jullie baby. Bovendien leidt dit verlaagde testosteronniveau ervoor dat hij over meer kalmte en geduld beschikt.
"Terwijl in de zwangerschap het relatieve testosterongehalte van je partner daalt, zal die van jou juist wat stijgen; hierdoor -kan- je zin in seks (tijdelijk) toenemen…"
Interessante feitjes
Over de veranderingen in het lijf van een zwangere vrouw kan nog zo veel geschreven worden, maar een paar ‘leuke’ feitjes:
- Door de groei van de foetus hebben de baarmoeder en placenta meer bloed nodig. Je hart wordt zwaarder belast en hierdoor neemt het bloedvolume dat normaal met 1 slag rondgepompt wordt toe met 25 tot 50%.
- De hartslagfrequentie neemt gemiddeld met ca 10-20% toe.
- Wist je dat er ook spataderen op de schaamlippen voorkomen in de zwangerschap? Dit kan een ontzettend vervelend gevoel geven in het kruis.
- 100% Van de zwangere vrouwen heeft met 35 weken zwangerschap een diastase (het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren), dit is dus heel normaal.
- Door de groei van de baarmoeder kun je moeilijker diep in ademen omdat het middenrif in een hogere stand blijft staan (zo’n 4 cm). Hierdoor krijg je letterlijk een wat bredere ribbenkast en een licht versnelde ademhaling. Wat ervoor zorgt dat sommige vrouwen gaan hyperventileren…
Dat laatste zie je hier mooi terug. De lichtblauwe lijn is hoe je middenrif normaal staat. De donkerblauwe lijn is de verandering van het middenrif en ribbenkast in de zwangerschap. Je was in je zwangerschap letterlijk een stukje breder dus :)
👩🏻⚕️ 🧑🏻⚕️ Deze tekstis medisch gereviewd door gynaecologen dr. L. Bullens en dr. MH van der Gaast.
Download hier het gratis e-book: Jouw Zwangerschap Jouw Superkracht - 10 Opmerkelijke Wonderen die je Lichaam verricht >>>