Weer seks na de bevalling - Van Lustorgaan naar Geboortekanaal naar….? Plus een fijne oefening 😌

Weer seks na de bevalling - Van Lustorgaan naar Geboortekanaal naar….? Plus een fijne oefening 😌

SEKS

Zo daar staat het dan maar: SEKS. Seks na de bevalling. Wanneer 'mag' dit weer. Hoe werkt dat precies? Wat kun je verwachten? En wanneer ben je er weer klaar voor? Dát lees je in deze blog die ik samen schreef met Eefje Engelen, Consulent seksuele gezondheid (NVVS i.o), geregistreerd bekkenfysiotherapeut van LEVAplein.

Je bent op nacontrole geweest, en als je niet meer bloedt, mogen jullie weer penetratieseks hebben. Uitwendige zelfbevrediging (masturbatie) mag sowieso. Penetratie niet wanneer je nog wat nabloedt, hierdoor heb je nog wat meer kans op een infectie.

Denk je nu "What Tthe Bleep! Gaan we het hier nu al over hebben?!" 😳 Ja, want er zijn ook vrouwen die kunnen niet wachten tot ze op de nacontrole groen licht hebben gekregen en hebben al weer gemasturbeerd, ff checken of het nog werkt 😉

Je lijf is veranderd, je hebt nog een slappere buik, andere borsten (waar misschien melk uit loopt), striae, spataderen… Je voelt je wellicht een stuk minder aantrekkelijk...

Die eerste keer weer, die is gewoon spannend - voor iedere vrouw.

  • Doet het geen pijn?
  • Jeeeee het ziet er allemaal anders uit!!
  • Voelt mijn partner er nog wel iets van nu er een kindje door mijn bekkenbodem naar buiten is gekomen, want ik heb weleens gehoord dat mannen er niet meer zoveel van voelen!
  • Lukt een orgasme krijgen nog wel?
  • En is dit wel zoals vroeger?

➡️ En dames (en heren!!!) vergeet niet: seks is meer dan het 'piemel-in-de-kut-verhaal' hè DANK-U! ⬅️

Maar heb jij er alweer zin in? Heeft je partner er alweer zin in? Het is voor veel stellen weer samen een weg zoeken, om naar iets wat een ‘geboortekanaal’ is geweest voor jullie kindje, weer te zien als een ‘lustorgaan’.

Neem jullie tijd! Misschien heb je wel behoefte aan intimiteit, maar nog niet aan een penis in je vagina. Intimiteit zoals knuffelen, strelen en zoenen. Het is prima om seksualiteit op te starten waarbij de afspraak is om de eerste keren penetratie nog even over te slaan tot het allemaal weer wat vertrouwder voelt 😊

Pijn tijdens seks

Pijn hoort niet bij seks na de bevalling. Het kan zijn dat jullie dan toch te vroeg begonnen zijn, of nog niet goed genezen bent. De pijn kan komen van de hechtingen van een knip of scheur, strak littekenweefsel, droogheid (door de hormonen of door minder opwinding) of doordat je nog niet goed kunt ontspannen. Denk aan je littekenmassage!

EXTRA TIP - het masseren van je litteken.
Een manier om een litteken van een knip of scheur minder pijnlijk en soepeler te krijgen is door littekenmassage. Een heel fijne manier om dit te doen is om in plaats van je vingers hiervoor te gebruiken, gebruikt te maken van een vibrator voor de massage. De vibraties zorgen voor meer ontspanning en doorbloeding. Daarnaast is het voor velen een prettige ervaring. De massage kun je afsluiten met een happy end. WHY NOT?!
Het fijne van de inzet van een vibrator is ook dat het bijdraagt aan weer vertrouwen krijgen in je eigen vulva/vagina en voelen dat er ook zonder pijn contact kan worden gemaakt of worden ingebracht.
Geen vibrator, niet getreurd. Je kan dit ook prima met je vingers masseren. Besteed dan ook aandacht aan het fijne gevoel, het contact maken etc.

Maar je kunt hier ook hulp van een bekkenfysiotherapeut bij vragen. Echt doen! Je wilt niet weten hoeveel vrouwen (ja soms zijn ze al 50!) en hebben ze al die tijd met een pijnlijk litteken rond gelopen!

Een wijdere vagina

Maar mama's, jullie kunnen merken dat de vagina wat 'wijder' is geworden. Weet je nog hoeveel stretch er op je bekkenbodem en alle weefsel aan de onderkant heeft gestaan tijdens de bevalling? Doe ff zeg, dat is niet meteen weer hop-en-strak! Dat heeft tijd nodig!

Ja, hierdoor voelen jullie beide misschien minder omsluiting van de penis.

Bekkenbodemspieroefeningen doen tijdens je herstel zorgt voor een betere controle over deze spieren, je spieren worden sterker en letterlijk weer dikker. En dit ga je merken dat het gevoel beter gaat worden; de seks wordt weer lekkerder en de orgasmes (weer) intenser! ➡️ Maar je moet hier dus wel wat voor doen!

Eefje Engelen, Consulent seksuele gezondheid (NVVS i.o), geregistreerd bekkenfysiotherapeut van LEVAplein zegt hierover:
"Als tijdens de (laatste fase) van de zwangerschap minder aandacht is geweest voor seksualiteit zie je ook dat het lijf hier minder bewust van is. De seksuele waakvlam is eventjes meer gedoofd. Hierdoor voel je ook minder van fysiek contact en seksuele stimulatie. De vagina is iets wijder maar reageert ook minder snel met zwelling van de clitorale zwellichamen (die een sluitfunctie hebben rondom de penis). Neem de tijd voor beleving en voelen, probeer eens om en om elkaar te stimuleren en bevredigen. Hierdoor gun je jezelf en je partner de tijd om weer de seksualiteit in bloei te laten komen. Dit wordt ook wel een sensate focus oefening genoemd (zie onderaan de blog)".

“Milkshower; wist je dat een orgasme je toeschietreflex kan stimuleren?”

Niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen is seks weer spannend

Zij hebben hun vrouw zien bevallen en dat kon heftig zijn om te zien. Hij was getuige van jouw hevige pijn, controleverlies en misschien een knip in je bekkenbodem (met geluid…!). Maar hij heeft ook jouw oerinstinct gezien! 🐯 Of misschien heeft hij meegekeken toen jullie kindje tijdens de keizersnede uit jouw buik werd gehaald.

Sommige vaders ontwikkelen een angst om hun vrouw pijn te doen tijdens het vrijen of om hun vrouw weer zwanger te maken. Dit kan bij mannen resulteren in een erectiestoornis.

Ik hoop dat jullie hier samen over kunnen praten, en zo nodig met een professioneel iemand.

Eefje Engelen-Bokkers, Consulent seksuele gezondheid (NVVS i.o), geregistreerd bekkenfysiotherapeut van LEVAplein zegt hierover:
"Het benoemen van angsten en zorgen maakt dat ons lijf minder stress ervaart. Ook hierbij kan een sensate focus oefening ook helpen. Voor genieten en een orgasme is een erectie bij de man niet perse nodig. Stop dus niet met jullie samen zijn en seksuele interactie als de erectie even wegzakt of minder wordt. Dit geeft vaak namelijk een grote druk of angst in verlies van erectie en dus ook vaker verlies van de erectie. Neem de tijd om te genieten van en met elkaar, zonder druk en met vooral plezier".

Ellen Laan ('22 †), Nederlands hoogleraar seksuologie en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, zei het volgende: “Hormonaal lijkt deze periode op de periode na de overgang, dus je hebt minder zin. Waarschijnlijk heeft dat een evolutionaire reden. In de oertijd hadden kinderen een grotere overlevingskans als ze niet al te snel een broertje of zusje kregen. Zo hadden ze de zorg, aandacht en bescherming van hun moeder een tijd voor zichzelf alleen. Een hormonaal aangestuurd gebrek aan 'wiplust' (🤣helpt daarbij."

In het kennisartikel De Zwangerschap kun je lezen dat er bij mannen sprake van een daling van testosteron tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Testosteron is cruciaal om lichamelijk opgewonden te raken. De lichamelijke opwinding is de erectie van de penis. Testosteron maakt ons brein, lichaam en vooral onze geslachtsdelen gevoelig voor seksuele prikkels.

Dus ook de jonge vaders zijn na de bevalling letterlijk minder ‘seksueel prikkelbaar’. Soms is de zin er wel, maar het lichaam wil nog niet opgewonden raken (er is een minder stijve erectie, of meer stimulatie voor nodig). Dit is dus heel normaal, en tijdelijk…! Stel hem gerust, er is niks mis met hem!

Dus: het 'mag' dan allemaal wel weer na die 6 weken, maar dit zegt niks of jullie er al weer klaar voor zijn om (penetratie)seks te hebben. 

Zie intimiteit en seksualiteit als een buffet: kies de gerechten waar jullie nu zin, tijd en behoefte aan hebben. Je zult zien dat de rest hierdoor ook makkelijker weer op gang komt. Hierbij is het delen en bespreken met elkaar een belangrijke voorwaarde 😌

Sensate focus focus deel 1

Type oefening

Praktische / persoonlijke oefening

Oefenfrequentie

Dagelijks

Duur van de oefening

+/- 10 minuten

Voorbereiding

Prettige verzorgingsproducten / rustige plek

Zorg dat je op een rustige plek bent, waar je je op je gemakt voelt. Zorg dat je niet gestoord wordt en geen haast hebt. Je kunt deze oefening ook onder de douche doen bijvoorbeeld. Maak er echt een cadeautje voor jezelf van. Smeer je in met een lekkere bodylotion en ga dan met de vragen zoals hieronder beschreven aan de slag.

Onderzoek je eigen lichaam met je vingers, van boven naar onder. Sla je geslachtsdelen over zoals vulva (vagina) en borsten, deze kan je tijdens de 3de of 4de keer oefenen meenemen (zodra je hier ruimte voor voelt). Sluit je ogen als je dat fijn vindt. Concentreer je op je eigen aanrakingen.

Je kunt dat doen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat voel ik? (bijvoorbeeld zacht, ruw, glad, stevig et cetera.)
  • Hoe voelt het? Welke aanrakingen zijn lekker? En welke minder?
  • Raak jezelf nu op andere manieren aan: met je hele hand, met de achterkant van je hand, je pols, duw wat steviger met je vingers, of juist wat zachter.
  • Hoe voelen deze aanrakingen?
  • Welke aanrakingen zijn prettiger? En welke minder?

Sensate focus deel 2

Type oefening

Praktische koppel- oefening

Oefenfrequentie 

2-3 maal per week

Duur van de oefening

+/- 10 minuten

Voorbereiding

Prettige verzorgingsproducten / rustige plek

Zorg ook nu voor een rustige en prettige omgeving. De oefening is een kadootje wat jullie elkaar gunnen en geven. Neem hier de tijd voor. De oefening kan ook samen onder de douche worden uitgevoerd.

Tijdens deze oefening draait het om het ontvangen of geven van seksuele prikkels aan de partner. Sluit eventueel de ogen om dichter bij je eigen gevoel te blijven. Gedurende 5 minuten geeft een van beide partners aan de ander. Daarna wisselen jullie om. De eerste keren wordt bij het oefenen de genitale zone (vulva/ vagina/ penis/ballen) niet meegenomen in de stimulatie.

Probeer tijdens het geven op te merken waar de ander op ontspant, wat signalen van genieten zijn. Vraag eventueel naar wens tot intenser, andere plekjes etc. De ontvanger kan door geluid, door genieten of door aanwijzingen aansturen op een fijnere beleving.

Tijdens het ontvangen focus je op:

  • Wat voel ik? (bijvoorbeeld zacht, ruw, glad, stevig et cetera.)
  • Hoe voelt het? Welke aanrakingen zijn lekker? En welke minder?
  • Raak jezelf nu op andere manieren aan: met je hele hand, met de achterkant van je hand, je pols, duw wat steviger met je vingers, of juist wat zachter.
  • Hoe voelen deze aanrakingen?
  • Welke aanrakingen zijn prettiger? En welke minder?

Nadien kunnen jullie samen delen wat fijn was, wat eventueel ongemakkelijk was of welke gedachten je afleiden of juist helpen.

Samen ontdek en ervaar je wat leidt tot een intensere verbinding in intimiteit en seksualiteit 🫶🏽


Dit artikel is samen geschreven met Eefje Engelen-Bokkers. Zij is consulent seksuele gezondheid (NVVS i.o) en geregistreerd bekkenfysiotherapeut) van LEVAplein.


Reactie plaatsen