Ademhalingsoefeningen voor na de bevalling
In een vorig blog vertelde ik je over de veranderde ademhaling tíj́dens je zwangerschap.
Ná je bevalling is het belangrijk om aandacht te hebben voor het herstel van je ademhalingspatroon. Deze is in de zwangerschap anders geworden doordat je je middenrif tijdens het ademen minder goed kon inzetten door de groei van je kindje.
"Middels ademhalingsoefeningen kun je je herstel goed ondersteunen!"
Redenen om je ademhaling bewust te betrekken bij je herstel
Bekijk de video om te begrijpen waarom ademhalingsoefeningen belangrijk zijn voor je herstel.
In deze video hoor je o.a. dat...
🔸 Je weer opnieuw moet leren je middenrif bewust in te zetten tijdens ademhalen omdat je dat tijdens de zwangerschap niet meer kon door de groei van je kindje.
🔸 Je met een volledig ademhalingspatroon je ribben en je bovenrug weer lekker los kunt krijgen.
🔸 Je ademhaling de verstoorde connectie met je romp (middenrif, buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren) weer herstelt.
🔸 Als je je ademhaling onder controle hebt, heb je ook controle hebt over je buikdruk. Want onnodig veel buikdruk geeft veel extra druk op de herstellende weefsels van je buik en bekkenbodem!
🔸 Als je weer goed diep gaat ademen, ontspant je bekkenbodem goed én activeer je je bekkenbodem automatisch.
🔸 Je de spieren die je als ‘hulpademhalingsspieren’ van je nek en hals overbelast hebt in de zwangerschap, weer kunt laten ontspannen. Doei nekpijn!
🔸 Je tijdens een bewuste en goede ademhaling je je diepe dwarse buikspieren activeert.
🔸 Een ontspannen ademhaling zorg voor minder stress en een goede stoelgang! 🧘🏻♀️
Redenen genoeg dacht ik zo! 😃
Ademhalingsoefeningen net na de bevalling
Net na je bevalling is je bekkenbodem letterlijk gekneusd en pijnlijk. Dan is een rustige buikademhaling in dit gebied heel fijn en goed voor je! Dit ontspant ook je bekkenbodem; ze beweegt dan lichtjes en dit geeft een goede doorbloeding in het gebied wat zo veel te verduren heeft gehad. Dus dat kun je daar goed gebruiken!
In het kraambed kun je deze oefening al doen (zowel na een vaginale bevalling als na een keizersnede):
Als dit goed gaat, probeer je vanaf 5 dagen na de bevalling de buikademhaling nog wat verder te verdiepen en 'stuur' deze helemaal eens naar je bekkenbodem. Dit is al het eerste herstel van je bekkenbodem!
Waarom dit je kan helpen en hoe je dit doet, bekijk je in deze video. ⬇️
➡️ Gedurende het 8-weekse Kraamtijd Programma Plus, begeleid ik je stap voor stap bij het eerste herstel van je ademhaling, bekkenbodem en core. Ook vind je nog veel meer tips en adviezen om het herstel na je bevalling (en keizersnede natuurlijk) goed te beginnen!
Ademhalingsoefening vanaf een week na de bevalling
Een week na de bevalling ga je de ontspannen buikademhaling wat actiever maken door "RONDOM" te gaan ademen. Hierbij leer je je middenrif (je belangrijkste ademhalingsspier!) weer heel bewust in te zetten tijdens het ademen. Doe dit eerst liggend op je zij of rug.
Lukt dit? Vanaf 3 weken na de bevalling probeer je of je je hele core kunt activeren middels Actief RONDOM-ademen: probeer of je ook je dwarse buikspieren en je bekkenbodem kunt aanspannen op je uitademhaling.
Zoals je hoort is de ademhaling dus al een ontzettend ondersteunende ademhaling in het begin van je herstel na de bevalling.
Succes 💪🏻 😃
Wil je meer begeleiding?
In Het volledige Herstelprogramma van Bevallen&Door vormt de ADEMHALING één van de pijlers van je herstel. En je snapt nu waarom!
In de ledenomgeving vind je meer video's waarbij je met verschillende video's met mij mee-oefent om dit RONDOM-ademen beter te voelen. Als je het eenmaal snapt en voelt, is dit niet zo moeilijk meer! Kijk hier wat Het volledige Herstelprogramma allemaal voor je kan betekenen 💜
Bevallen&Door biedt je daarnaast een compleet, verantwoord en kant-en-klaar thuisprogramma op het gebied van je bekkenbodem, buik, kracht en conditie 💪🏽