Ademhalingsoefeningen voor na de bevalling

Ademhalingsoefeningen voor na de bevalling

In een vorig blog vertelde ik je over de veranderde ademhaling tíj́dens je zwangerschap.

Ná je bevalling is het belangrijk om aandacht te hebben voor het herstel van je ademhalingspatroon. Deze is in de zwangerschap anders geworden doordat je je middenrif tijdens het ademen minder goed kon inzetten door de groei van je kindje. 

"Middels ademhalingsoefeningen kun je je herstel goed ondersteunen!"

Redenen om je ademhaling bewust te betrekken bij je herstel

✅ Je moet opnieuw leren je middenrif weer bewust in te zetten tijdens ademhalen omdat je dat tijdens de zwangerschap niet meer kon… 

✅ Je met een volledig ademhalingspatroon je ribben en rug weer lekker mobiel kunt krijgen

✅ Je ademhaling de connectie met je romp (middenrif, buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren) herstelt.

✅ Als je je ademhaling onder controle hebt, heb je ook controle over je buikdruk. (Want onnodig veel buikdruk geeft veel extra druk op je herstellende buik en bekkenbodem!)

✅ Als je weer goed diep gaat ademen, ontspant je bekkenbodem én activeer je je bekkenbodem automatisch.

✅ Je de spieren die je als ‘hulpademhalingsspieren’ overbelast hebt in de zwangerschap, weer kunt laten ontspannen.

✅ Dat tijdens een bewuste goede ademhaling je je diepe dwarse buikspieren activeert.

✅ Een ontspannen ademhaling zorg voor minder stress en een goede stoelgang.

Redenen genoeg dacht ik zo! 😃 

Ademhalingsoefeningen na de bevalling

Net na je bevalling is je bekkenbodem letterlijk gekneusd en pijnlijk. Dan is een rustige buikademhaling in dit gebied heel fijn en goed voor je! Dit ontspant ook je bekkenbodem; ze beweegt dan lichtjes en dit geeft een goede doorbloeding in het gebied wat zo veel te verduren heeft gehad. Dus dat kun je daar goed gebruiken!

In het kraambed kun je deze oefening al doen:


Als dit goed gaat, probeer dan de buikademhaling nog wat verder te verdiepen en 'stuur' deze helemaal eens naar je bekkenbodem. Dit is al het eerste herstel van je bekkenbodem!

Waarom dit je kan helpen en hoe je dit doet, bekijk je in deze video. ⬇️
Ook geschikt voor de eerste dagen na je bevalling.


✅ ➡️ In het gratis 6-weeks online programma vind je nog veel meer informatie en oefeningen om het herstel na je bevalling (of keizersnede natuurlijk) goed te beginnen!

Herstel na bevalling

Een week na de bevalling ga je die ontspannen buikademhaling wat actiever maken met: RONDOM-ademen. Hierbij leer je je middenrif (je belangrijkste ademhalingsspier!) weer heel bewust in te zetten tijdens het ademen.

Leer hier hóé je RONDOM-ademt, liggend op je zij.  

Zoals je hoort is de ademhaling dus al een ontzettende ondersteunende ademhaling in het begin van je herstel na de bevalling.

Succes 💪🏻 😃

In het volledige online herstelprogramma van Bevallen&Door vormt de ADEMHALING één van de pijlers van je herstel. En je snapt nu waarom! In de ledenomgeving vind je meer video's waarbij je met mij mee-oefent om dit RONDOM-ademen beter te voelen. Als je het eenmaal snapt en voelt, is dit niet zo moeilijk meer!  Kijk hier wat het programma allemaal voor je kan betekenen 💜

Bevallen&Door biedt je een compleet, verantwoord en kant-en-klaar thuisprogramma op het gebied van je bekkenbodem, buik, kracht en conditie.


Reactie plaatsen