10 jaar bekkenfysiotherapeut! 🎉
03 juli 2023 
in Overig

10 jaar bekkenfysiotherapeut! 🎉

Even een moment van besef: deze zomer ben ik 16 jaar geleden afgestudeerd als fysiotherapeut en 10 jaar geleden als bekkenfysiotherapeut! Ik kan bijna niet geloven dat het al zo lang geleden is!

In 2013 studeerde ik af met Eefje en Marieke als enigen uit Gelderland. Er waren destijds nog niet zoveel bekkenfysiotherapeuten in onze regio, maar er waren wel veel vrouwen die onze hulp goed konden gebruiken. En daar begon de reis om vanuit Fysio-Specialist in Aalten bekkenfysiotherapie beter bekend te maken!


Het is verbazingwekkend hoe snel de afgelopen 10 jaar voorbij zijn gegaan, terwijl er zoveel is gebeurd.

 • Ik ging van huisartsen die aanvankelijk wat argwanend waren over mijn "inwendig onderzoek" naar leuke samenwerkingen gebaseerd op vertrouwen met huisartsen, specialisten en andere fysiotherapeuten.
 • Ik keek operaties mee die veel voorkomen bij mijn patiënten
 • Ik was 10 jaar geleden dolblij met iedere nieuwe aanmelding specifiek voor bekkenfysiotherapie, en nu heb ik een overvolle agenda. Maar nog steeds dolblij en dankbaar voor het vertrouwen dat patiënten in me hebben! 😃
 • Ik volgde een 1-jarige opleiding Kinderbekkenfysiotherapie en werkte daar vervolgens 4 jaar als tutor 👩🏻‍🏫
 • Las ik ontzettend veel uren boeken en artikelen 🤓
 • Ik leerde werken met echografie en ik wil nooooit meer zonder!
 • Ik richtte Bevallen&Door op! 🎉


Maar ik kwam ook tot bepaalde inzichten...

Eerlijk gezegd, toen ik net klaar was met mijn opleiding en alles had geleerd over risicofactoren, blijvende schade en klachten na een bevalling, dacht ik: "POEF, een bevalling is heftig en kan behoorlijk wat serieuze ongemakken veroorzaken. Een keizersnede lijkt zo gek nog niet..." 😅 What little did i know (over het herstel na een keizersnede)... 🫣

Maar de afgelopen 10 jaar heb ik zoveel baby's zien geboren worden in mijn omgeving en ik kan nu alleen maar zeggen: WAUW wat een wonderbaarlijk proces is dat, van conceptie tot bevalling. "De natuur" (of wie of wat dit ingenieuze leven hier op aarde ook heeft bedacht) heeft het zo bedoeld! Ik zag al die vrouwen veranderen, er was iets in ze losgemaakt, ook al leken ze verzwakt toen ik ze zag in hun kraambed, ze waren veranderd: ik zag hun oerkracht 🐯

Maar ik begon ook op te merken dat na de zwangerschap en bevalling de meeste aandacht vooral naar de baby gaat (en terecht!). Maar de moeders dan? Ze hebben hun laatste nacontrole 6 weken na de bevalling en daarna houdt het op. Hopelijk melden ze zich met klachten bij een bekkenfysiotherapeut, zodat wij hen verder kunnen begeleiden. Maar ik weet zeker dat er veel vrouwen zijn die onnodig met klachten blijven rondlopen en niet weten wat ze eraan kunnen doen.

Zelf herstelde ik van een redelijk ingrijpende operatie een aantal jaar geleden en dat deed me nog meer beseffen hoeveel plezier ik haal uit mijn gezonde en fitte lichaam. Het besef groeide dat dit steeds meer de drijfveer werd achter mijn behandelingen. Want bijvoorbeeld niet meer kunnen hardlopen of meedoen met groepslessen vanwege incontinentie, hoe S#!t is dat... Maar je bent niet de enige...

Want de cijfers over aanhoudende klachten zoals urineverlies, verzakking en diastase liegen er ook niet om... 😯

Gelukkig spreken de jonge moeders er steeds meer over, maar toch... Ik zie nog steeds veel verborgen leed.

Daarom richtte ik Bevallen&Door op, aanvankelijk als een klein idee om ondersteunend materiaal voor patiënten te maken, maar het groeide uit tot een hele website met 3 herstelprogramma's om herstellende moeders beter te kunnen begeleiden tijdens het herstel na hun bevalling!

En ik kan je zeggen, het was een enorme klus. Maar ik haal er zo veel voldoening uit en ben rete trots op het resultaat 🎉  En ik ben ook trots op de deelnemers die trouw met het een programma aan de slag gaan en daarmee hun eigen doelen weer bereiken! 🎯


💜 Ik bied een GRATIS 6-weeks programma voor de kraamtijd. Zo kan elke moeder een goede start maken!
💜 Het volledige herstelprogramma van Bevallen&Door: een 9 maanden durend herstelprogramma, het beste om binnen een jaar na de bevalling te starten.
💜 Het Bekkenbodem Herstelprogramma: een 5 maanden durend programma gericht op voornamelijk je bekkenbodem, dat je ook nog een aantal jaar na je bevalling kunt starten.


Uitspraken van mij in 2013 vs. 2023 🫣

De leercurve houdt (gelukkig) nooit op 😅

Over herstel van je buikspieren na de bevalling

 • 2013: "Doe geen rechte buikspieroefeningen, doe alleen maar schuine... Na 9 maanden is het waarschijnlijk zoals het is."
 • 2023: Nu leg ik je eerst de volledige context uit over wat er met je buikspieren gebeurt tijdens een zwangerschap, wat een diastase is, controleren we je hele buikwand met behulp van echografie. Ik leer je dat herstel zoveel meer inhoudt dan alleen het doen van buikspieroefeningen. Uiteindelijk gaan we zelfs juist weer crunches en sit-ups doen! En ik vertel je dat het herstel wel 2 jaar kan duren (of zelfs langer! -> niet om te ontmoedigen, maar juist om hoop te geven!)

Over het trainen van je bekkenbodem

 • 2013: Toen waren vrouwen "klaar" wanneer ze hun bekkenbodemoefeningen goed konden uitvoeren. Daarna zou je je bekkenbodemoefeningen twee keer per week moeten blijven doen voor "onderhoud", je hele leven…
 • 2023: Nu leer je bij mij dat een ademhalingsoefening je eerste bekkenbodemoefening is! Je leert zeer nauwkeurig je hele bekkenbodemspier te activeren met bewustzijnsoefeningen 🎥 ⬇️ We gaan zeker ook aan de slag met de "saaie" basisoefeningen. En daarna begint het leuke deel! Dan leer je je bekkenbodem te integreren in je dagelijkse bewegingen en sportactiviteiten. En als dat lukt, werkt je bekkenbodem weer min of meer automatisch! 😃

Over ademhalingsoefeningen na de bevalling

 • 2013: "Ga maar goed naar je buik ademen om te ontspannen."
 • 2023: Nu leer ik je om RONDOM te ademen; in je buik, aan de zijkanten van je ribben en in je rug. Beweeg dat gebied! Dit activeert je bekkenbodem en buikspieren!

Verandering in perspectief

 • In 2013 zei ik wel eens: "Deze oefeningen zijn 'slecht' en deze zijn 'goed'."
 • In 2023 zeg ik: "Alle ogenschijnlijk slechte oefeningen kunnen je helpen tijdens je herstel, mits ze goed worden uitgevoerd. Maar alle ogenschijnlijk 'goede' oefeningen kunnen niet behulpzaam voor jou zijn als ze worden uitgevoerd met een slechte techniek."

Met andere woorden, alles heeft veel meer context gekregen! Whoo dat belooft wat voor de komende 10 jaar 😁


Omdat ik je nog iets waardevols wil bieden

Dit is een video van een bewustwordingsoefening voor je bekkenbodem uit het herstelprogramma, waarin je leert om verschillende delen van je bekkenbodem te voelen en te activeren. Doe mee en ervaar of je het kunt voelen!